Japánból, Amerikából is

2022.07.08. 18:53

A számelmélet nagyjai jöttek Debrecenbe

Nemzetközi konferenciát tartottak a héten.

Forrás: unideb.hu

Három híres magyar matematika professzort köszöntöttek ezen a héten egy ötnapos matematikai konferencián a Debreceni Egyetemen. A világ szinte minden részéből érkezett 120 matematikus többek között a debreceni Győry Kálmán tiszteletére gyűlt össze, számolt be a hirek.unideb.hu.

A neves amerikai, japán, dél-afrikai és európai matematikusok Győry Kálmán, Pintz János és Sárközy András matematikusok által vizsgált számelméleti kérdésekkel foglalkoztak a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjának főépületében péntekig.

Hajdu Lajos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, Matematikai Intézetének professzora, az angol nyelvű matematikai konferencia levezető elnöke az egyetemi portálnak elmondta: Győry Kálmán, a Debreceni Egyetem professzor emeritusa, korábban az egyetem rektori tisztét is betöltötte, jelenleg az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja. Győry Kálmán fő kutatási területe a diofantikus egyenletek elmélete. Nevéhez fűződik a debreceni számelméleti iskola megalapítása. 1993-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1998-tól rendes tagja. Birtokosa egyebek mellett az Akadémiai Díjnak, a Magyar Köztársasági Érdemrendnek, a Széchenyi-díjnak és a Debreceni Egyetem Díszérmének. Debrecen önkormányzata Hatvani-díjjal tisztelte meg. A világ több vezető kutatóhelyén volt meghívott előadó és vendégprofesszor, többek között Párizsban, Leidenben, Budapesten, Tokióban és Kaliforniában. Pályája során régi matematikai problémákat oldott meg, közöttük egy 100 éves nyitott kérdést, és több sejtést bizonyított be. Eddig több mint 140 tudományos cikke, és 4 könyve jelent meg.

A másik két ünnepelt közül Pintz János, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársa, a multiplikatív számelmélet, ezen belül a prímszámelmélet nemzetközileg elismert vezető alakja. Sárközy András, az ELTE professzor emeritusa, aki egyebek mellett additív számelméleti problémákkal, illetve a pszeudovéletlen sorozatok elméletével foglalkozik.

A rendezvénynek azért nagy a jelentősége, mert a résztvevők a Debreceni Egyetem jó hírét viszik a világban. Ismét bizonyítjuk, hogy a számelmélet Magyarországon és a mi egyetemünkön is komoly presztízzsel bír

- fogalmazott Hajdu Lajos professzor.

A konferencián 15 plenáris és 4 szekcióban 81 előadás hangzott el, ahol a legújabb kutatási eredményeket ismertették. A három ünnepelt szakmai életútját csütörtökön méltatták a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában