Közlekedés

2022.06.24. 10:52

Vitézy Dávid: többféle megoldás jöhet szóba Debrecen és Nagyvárad kötött pályás kapcsolatára

Román kollégájával tartott megbeszélést az államtitkár.

Forrás: Facebook / Vitézy Dávid

Románia közlekedési államtitkárával, Ionuț-Cristian Săvoiuval egyeztetett Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára.

Vitézy Facebook-posztja szerint érdemi és előremutató volt a megbeszélés, melyen a két ország közötti vasúti és közúti kérdéseket, folyamatban lévő és tervezett projekteket tekintették át röviden. Egyebek mellett Hajdú-Bihar megye is szóba került a találkozón: mint arra a TIM államtitkára felhívta a figyelmet, a Biharkeresztes és Nagyvárad között átlépő vasútvonal problémája, hogy Püspökladány és Kolozsvár között nincs villamosítva, noha a csatlakozó vonalakon mindkét országban villanymozdonyok vontatnak.

A magyar oldalon a tervek szerint még idén befejeződik a villamosítás, idén januárban pedig Romániában is kiírták a közbeszerzéseket három szakaszban

– tette hozzá Vitézy Dávid.

Bejegyzése szerint ugyanerre mehet majd az elképzelések szerint a Budapest–Kolozsvár–Bukarest nagy sebességű vasút (NSV). nagyon távlati tervről van szó, itt egyelőre az előkészítés aktuális mindkét országban, megkezdik az egyeztetést a határkapcsolat pontos helyéről.

Mint azt Vitézy Dávid írta, 

szeretnék javítani a vasúti kapcsolatot Debrecen és Nagyvárad között. Többféle megoldás jöhet szóba a két közeli nagyváros kötött pályás kapcsolatára, ez ügyben is elindul az együttműködés.

Folytatjuk a közös munkát, a magyar-román közúti és vasúti kapcsolatok fejlesztése mindkét ország közös érdeke! – zárta sorait a közlekedésért felelős államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában