Beruházás

2022.06.15. 16:27

Újabb híd újul meg a megyében

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló hídrekonstrukciós program során eddig kilenc műtárgyat építettek át, a projekt I/4. ütemében egy további híd újul meg. Az átépítés a vasúti közlekedés kizárása és a meder víztelenítése mellett történik.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A 101. számú vasútvonalon, Berettyóújfalu és Sáp között a Kék-Kálló híd teljes teherhordó szerkezete megújul, ezzel a műtárgy alkalmassá válik a 100 km/h sebességű szerelvények átvezetésére is. A kivitelezés vágányzár mellett, tervezetten a 2022. június-novemberi időszakban történik majd - közölte a NIF Zrt.

A vágányzár június 18., 0 órától november 6., 23:59-ig tart.

A meglévő híd részleges korszerűsítésére utoljára 1961-ben került sor, így mára a rendszeres karbantartás ellenére is esedékessé vált a felújítása. A víztelenítő rendszere nem korszerű, a háttöltés víztelenítése sem megoldott, az 1896-ban készült alaptestek megerősítése szükséges.

A kivitelezés során elvégzik a meglévő hídfők visszabontását, az alatta lévő talaj megszilárdítását, a hídfők visszaépítését és azok új szárnyfalakkal történő bővítését, javítják a híd háttöltését, valamint cserélik a teljes felszerkezetet, melyhez kapcsolódva új üzemi járda épül.

A híd átépítését követően a vasúti pályát a kapcsolódó projekt keretein belül felújított paraméterekkel építik vissza.

A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a híd újul meg, hanem a távlati sebesség és a tengelyteher-emelés is lehetővé válik.

A korszerűsítés a közlekedés, azon belül a kötöttpályás közösségi rendszer szolgáltatási színvonalának fejlesztését szolgálja, ezáltal nemzetgazdasági érdekek és célok megvalósítását támogatja.

A fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg. A kivitelezést a Híd-Tám Kft. végzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában