Hatékony segítségnyújtás

2022.06.01. 14:39

Szijjártó Péter az ICRC debreceni logisztikai központjában járt

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, Magyarország garantálja a biztonságos körülményeket a Vöröskereszt számára.

Forrás: MW-archív

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának, így a jövőben is garantálni tudja a biztonságos körülményeket a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) ukrajnai humanitárius tevékenysége számára – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Debrecenben. A tárcavezető felkereste az ICRC logisztikai központját a hajdúsági városban, majd hangsúlyozta, hogy a szervezet azért működhet hazánkban biztonságban, mert a kormány nem szállít fegyvereket Ukrajnának és nem engedélyezte halált okozó fegyverek közvetlen átszállítását – írja az MTI.

Mint rámutatott, ennek köszönhetően a magyar-ukrán határon biztonságos az átkelés, az ICRC ezért döntött úgy, hogy Debrecenben hozza létre logisztikai központját.

Szijjártó Péter leszögezte: „továbbra is biztosítjuk természetesen a Vöröskereszt számára mindazokat a feltételeket, amelyek nyomán hatékonyan tudnak segíteni az Ukrajnában nehéz helyzetben lévő embereknek és azoknak, akiknek menekülniük kell”. A miniszter emellett aláhúzta, hogy a szomszédos országban zajló háború súlyos kockázatot jelent Magyarország számára, a kormány legfontosabb feladata pedig most a magyar emberek biztonságának megvédése. „Ugyanakkor minden idők legnagyobb magyar humanitárius akciója zajlik, amelynek keretében sok tízezren dolgoznak Magyarországon annak érdekében, hogy a hozzánk érkező menekülteket segíteni tudjuk, illetve segélyeket tudjunk küldeni Kárpátaljára és Ukrajna egész területére” – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában