Van helye az elnyert pénznek

2022.06.12. 11:30

Százhatvanmillióból fejleszthet több megyei település, megnéztük, hol, mire költik

A Belügyminisztérium támogatásával újulnak meg utak, közintézmények megyénkben.

Az utak felújítására nagy segítséget jelenthet minden évben a Belügyminisztérium pályázata | Forrás: illusztráció / MW-archív

A tárca minden évben meghirdetett, önkormányzati feladatellátásokat támogató pályázata nagy segítséget jelent a községek és városok számára egyaránt. A sikeresen pályázók belterületi útjaikat, járdáikat, oktatási, nevelési vagy éppen egészségügyi intézményeiket újíthatják fel, korszerűsíthetik. 

Az idei kiíráson megyénk hat települése mintegy 160 millió forint támogatást nyert. Mikepércsen egészségügyi központot, Püspökladányban óvodát újítanak fel, Újszentmargitán, Komádiban és Hajdúsámsonban pedig utak fejlesztésére fordítják a pályázati összegeket. 

Az Egészségközpontra 

– Az elmúlt időszakban energetikai szempontból sikeresen korszerűsítettük több önkormányzati intézményünket. Sajnos az uniós pályázatok felhívásai nem tették lehetővé az Egészségközpontunk felújítását, így azt a belügyminisztériumi pályázatból végezzük majd el – mondta megkeresésünkre Tímár Zoltán polgármester. A tervezett beruházással, 40 millió forint értékben többek között felújítják a tetőszerkezetet és az épület csapadékvíz-elvezetését, belső átalakításokat végeznek a rendelőkben és a szociális blokkokban, napelemrendszert telepítenek, és hűtő-fűtő klímákat szerelnek be. A két-két háziorvosi és védőnői, valamint az egy gyermekorvosi körzetet ellátó intézmény működésének javítására új bútorokat – például várótermi székeket, íróasztalokat, betegágyakat, szekrényeket – is beszereznek. A szükséges önerőt a képviselő-testület rendelkezésre bocsátotta. 

A Püspökladányi Egyesített Óvodai Intézmény hét tagintézményében, 25 csoportban mintegy 550 gyermek nevelését látják el. Az elnyert 40 millió forint támogatásból és további 7 millió forint önerő bevonásával a Petritelep városrész központjában lévő Nyitnikék Óvodán végezne külső és belső felújításokat az önkormányzat.

Nagyon ráfér már a felújítás erre az intézményre. A tervek elkészítése még folyamatban van, de bízom abban, hogy hamarosan már a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást indíthatjuk meg

– emelte ki Tóth Lajos polgármester. 

Belterületi utak, fokozatosan 

A végéhez közeledik Újszentmargitán a Hunyadi utca több mint 600 méteres szakaszának kivitelezése. Csetneki Csaba megkeresésünkre hangsúlyozta:

az önkormányzat korábban meghatározott egy útfejlesztési koncepciót, s ez alapján nyújtották be pályázatukat erre az utcára, és nyertek mintegy 20 millió forintot, melyhez 2 és fél millió forint önerőt társítottak.

– A munka folyamatos, a TOP Pluszban mintegy 120 millió forintra pályáztunk több kilométernyi útszakaszunk felújítására. Bízunk abban, hogy hamarosan ott is pozitív elbírálásban lesz részünk – tette hozzá a polgármester. 

– Az elnyert 20 millió forint támogatáshoz még 10 millió forintot kellett hozzátennünk saját költségvetésünkből. A választás a Tinódi és az Alkotmány utcákra esett, mivel ezek már nagyon rossz állapotban voltak, felújításuk halaszthatatlan volt. A beruházás részeként új aszfaltréteget kaptak, portalanítottuk őket, és mindkét oldalon 50-50 centiméter széles padka készült – tájékoztatott Tóth Ferenc, Komádi polgármestere. A településen még vannak felújításra váró utak, amelyeket kisebb, hazai forrású pályázatokból, illetve önerőből szeretnének majd a közeljövőben felújítani. A TOP Pluszban nagyobb volumenű terveket nyújtottak be: a művelődési ház felújítására, valamint a település csapadékvíz-elvezető rendszerének rekonstrukciójára pályáztak; ezek elbírálása még folyamatban van. 

Folyamatos útberuházások 

Nyertes pályázó volt Hajdúsámson önkormányzata is,

amely 40 millió forint támogatásból és mintegy 7 millió forint önerőből a Bocskai utcát teljes hosszában, 266 méteren aszfaltozza újra, valamint a Kossuth utcán 176 méter járdát újít fel. A beruházás még kivitelezés előtt áll, várhatóan ez év végére fejeződhetnek be majd a munkálatok.

– Az önkormányzat kiemelt feladatai közé tartozik a szükséges utak, járdák aszfaltozása, felújítása, ezért amire csak lehetőségünk nyílik, pályázunk. Az elmúlt időszakban három utcánk kapott aszfaltburkolatot, egy újabb utcán elkezdődtek az útfelújítási munkálatok, továbbá támogatást nyertünk a Bocskai utcára is. Összességében a település rövid idő alatt három aszfaltozott úttal lett gazdagabb, kettő pedig hamarosan elkészül – tájékoztatta a Naplót Antal Szabolcs polgármester.

BS, DM 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában