Továbbra sem várható csapadék

2022.06.23. 13:55

Péntektől Hajdú-Biharban is életbe lép a tűzgyújtási tilalom

A szárazság és a kánikula miatt megnőtt a gyorsan terjedő tüzek kockázata.

Kedden Pocsajnál gyulladt ki az avar | Forrás: Napló-archív

Péntektől Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ezzel hatra nő az érintett megyék száma.

A Nébih csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt megnőtt a kockázata a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának. A két megyében továbbra sem várható csapadék - tették hozzá.

Emiatt a Nébih - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével - péntektől kihirdeti a fokozott tűzveszélyt, és tűzgyújtási tilalmat rendel el.

A hatóság fenntartja a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben és fásításokban, valamint a 200 méteres körzetükben, ideértve a tűzgyújtási tilalomról tájékoztató, interaktív térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképek nyújtanak további tájékoztatást - áll a Nébih közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában