Átadó

2022.06.23. 09:52

Ösztöndíjakat adtak át a debreceni közgyűlésen

Kiderült, kik kaptak Kölcsey Ferenc- és Cívis Talentum ösztöndíjat, valamint Békessy Béla-sportösztöndíjat.

Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni önkormányzat közgyűlése a hagyományokhoz híven, mint minden évben, ezúttal is Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat, Békessy Béla-sportösztöndíjat, valamint Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott. Az elismeréseket a csütörtöki közgyűlésen adta át Papp László polgármester.

A városvezető hangsúlyozta: a díjazottak teljesítményeire büszkének kell lennie Debrecennek, s nagyon örül, hogy olyan emberekkel tervezhetjük a jövőt, akikre mindig büszkék lehetünk.

A közgyűlés által 2006-ban alapított Kölcsey Ferenc-ösztöndíj adományozható a kulturális élet területén alkotó természetes személynek vagy jogi személynek, abból a célból, hogy Debrecenről szóló, a helyi polgárok identitását, városhoz való kötődését erősítő, értékes alkotások létrejöttét ösztönözze.

Az elismerést 2022-ben Újhelyi Annamária Kinga vehette át a „Debrecen felett az ég” című pályázat megvalósítására.
Újhelyi Annamária Kinga Jászai- és Mensáros László-díjas színművész, 16 éve a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja. Repertoárját magyar népdalok, autentikus flamenco énekek, gregoriánok, spirituálék, jazz- és blues dalok, valamint klasszikus zenedarabok gazdagítják. Pályázata egy filmes etűdökkel tarkított rendhagyó ünnepi koncert a város és polgárainak tiszteletére, egykori és kortárs költőinek megzenésített művei alapján. A művésznő Huszár Gál, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Szabó Lőrinc, Szabó Magda, Bereményi Géza, Buda Ferenc és Térey János egyes költeményeit szólaltatja meg dalban. A pályamű megvalósításában közreműködik Varga Klári Jászai-díjas, valamint Csikos Sándor Kossuth-díjas színművészek. Az alkotással alapvető szándéka a helyi közönség számára felmutatni és velük együtt ünnepelni 2023-ában, Debrecen szabad királyi várossá avatásának 330. évfordulóján, szellemi értékeinket, Huszár Gál nyomdaalapító idejétől átívelve napjainkig. Ezáltal erősítve a polgárság cívis öntudatát, a „debreceniséget”, a város mindenkori megtartó erejét.

Kiváló sportolók

A debreceni önkormányzat által 2016-ban alapított Békessy Béla-sportösztöndíj célja, hogy elősegítse a nemzetközi sportversenyeken való sikeres szereplést. Adományozható annak a debreceni sportszervezetben versenyző, egyéni vagy csapatsportágban résztvevő, amatőr vagy hivatásos, felnőtt vagy a legidősebb utánpótlás korosztályba tartozó sportolónak, aki olimpián, paralimpián, világjátékon, világbajnokságon, világkupán vagy Európa-bajnokságon kiemelkedő eredményt ért el.

Az ösztöndíjban 2022-ben hét személy részesült.

Az önkormányzat Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott Arany Attila Csaba atléta, triatlonversenyzőnek.
Csaba 2021-ben a Kassai Nemzetközi Félmaratonon, illetve az Országos Bajnokságon ért el első helyezést. Aquatlon Felnőtt Európa-bajnoki 8., illetve U23-as 4. helyezéssel is büszkélkedhet.

Az önkormányzat Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott Göttlinger Dániel kerekesszékes vívónak.
Dániel a 2021. évi Pisai Világkupán ezüstérmet nyert a kerekesszékes kardcsapat tagjaként. Kard egyéniben országos bajnok, míg párbajtőrben ezüstérmes. Több világkupán elért dobogós helyezéssel is büszkélkedhet.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott Kozák Luca atlétának.
Luca a 2021. évi Tokiói Olimpián 100 méteres gátfutásban 24. helyet szerzett. Tavaly 60 méter gáton a Fedettpályás Európa-bajnokságon 8-ként ért célba. Világbajnoki 13., illetve Európa-bajnoki 8. és 12. helyezésekkel is büszkélkedhet.

A debrecen önkormányzat Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott Balázs Panni karatéka részére.
Panni a 2022. évi Lengyelországi Felnőtt Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Felnőtt Magyar Bajnokságon 2. helyezést, 2021-ben pedig aranyérmet szerzett. A 2019. évi U20 Európa-bajnokság aranyérmese. Panni jelenleg edzőtáborban tartózkodik, emiattt az elismerést édesanyja, Balázs Attiláné vette át.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Békessy Béla-sportösztöndíjat adományoz Battai Sugár Katinka vívónak.
Sugár a 2021. évi Tokiói Olimpián a magyar női kardcsapat tagjaként 8. helyen zárt. 2022-ben csapatban világkupán 3. és 5. helyezést, míg egyéniben 14. helyezést ért el. Junior Európa-bajnok és bronzérmes, valamint junior világbajnoki harmadik egyéniben, míg csapatban ezüstérmes. Sugár jelenleg az Európa-bajnokságon vesz részt.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott dr. Ludman-Mihály Kata vívó számára.
Kata a 2022. évi Párbajtőr Világkupa résztvevője volt. Egyéni Magyar Kupa 2., 8. és 9. helyezett, illetve a 2019. évi Párbajtőr Országos Bajnokság bronzérmese. Ugyanebben az évben a Pozsonyi Világkupán 29. egyéniben. Kata halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az átadáson.

Debrecen Megyei Jogú város Önkormányzata Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott Senánszky Petra uszonyosúszónak.
Petra a Tomszkban megrendezett 2021. évi Világbajnokságon 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban, valamint a 4x100 méteres mix váltó tagjaként is a dobó legmagasabb fokára állhatott fel. Az Egri Világkupa aranyérmese 50 méteres uszonyos gyorsúszásban. Petra jelenleg a budapesti „vizes világbajnokságon” szerepel.

A „talentumok”

Az önkormányzat szintén 2016-ban alapította a Cívis Talentum ösztöndíjat, melynek célja nemzetközi versenyeken való sikeres szerepléshez történő hozzájárulás. Az ösztöndíj olyan Debrecenben tanuló tehetséges középiskolás diáknak adományozható, aki iskolai tanulmányai mellett a humán, reál, idegen nyelvi, művészeti, informatikai területen, illetve szakképzés keretében nemzetközi tanulmányi versenyen vett részt, diáktársai számára is példamutató, kimagasló teljesítményt nyújt.

Az ösztöndíjban 2022-ben öt személy részesült.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott Fiók Nándor részére.
Nándor a Tóth Árpád Gimnázium tanulója. Több tanulmányi versenyen részt vett az elmúlt években, többek között matematika, kémia és informatika tárgyakból. A 2020/21-es tanévben a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyen „alkalmazás” kategória II. korcsoportjában országos 3. helyezést ért el. A 2021/22-es tanévben informatika OKTV-n az I. kategóriában 20. lett.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott Kertész Balázs Zoltán részére.
Balázs a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának végzős tanulója. Gyermekkora óta érdekli az Univerzum működése, ezért a csillagászattal szeretne foglalkozni. A 2019/20-as és 2020/21-es tanévben is bejutott a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) olimpiai válogatottjába, ahol mindkét tanévben olimpiai dicséretet szerzett. A 2021/22-es tanévben az Athletica Galactica Kárpát-medencei Csillagászati és Asztrofizikai Versenyen harmadik helyezést ért el és ezzel harmadik alkalommal is bejutott a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára induló olimpiai csapatba.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott Tatai Ottó részére.
Ottó a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának végzős tanulója. A 2020/21-es tanévben a biológiai OKTV-n 13., míg a 2021/22-es tanévben a kémia OKTV-n 30. helyezést ért el. Ugyanebben az évben a biológia OKTV-n a nehezebb II. kategóriában 8. lett. 2022 áprilisa óta olimpikon, így lehetősége lesz a Nemzetközi Biológia Olimpián (IBO) képviselni Magyarországot és megmérkőzni 77 másik ország csapatával.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott Vámosi Bendegúz Péter részére.
Bendegúz a Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. Rendszeren jár matematika, informatika és természettudományos versenyekre, ahol sikerrel szerepel. Tavaly az EJOI ifjúsági informatikai olimpia hazai válogatóján a hetedikes korosztályból egyedüliként bejutott az országunkat képviselő 8 válogatott gyerek közé. 2021-ben és 2022-ben is részt vett a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Versenyen, ahol 6., illetve 3. helyezést ért el. A 2021. évi Kenguru Nemzetközi Matematika Verseny győztese. Bendegúz nem tartózkodik Debrecenben, az elismerést édesanyja vette át.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott Debreczeni Csaba részére.
Csaba a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium francia kéttanítási nyelvű tagozatán tanul. Érdeklődési körébe elsősorban a földrajz tartozik. A 2020/21-es tanévben mind a Less Nándor Országos Földrajzversenyen, mind a Lóczy Lajos Országos Földrajzversenyen 1. helyezett lett. Előbbin az idei tanévben második helyet szerzett. A 2020/21-es tanévben a Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny győztese lett, míg a Földgömb Nemzetközi Földrajzversenyen a 2. helyezést szerezte meg. Csaba sajnos nem tartózkodik Debrecenben, emiatt nem tudott jelen lenni az átadón.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában