Konfliktus a testületben

2022.06.17. 18:30

Mi folyik Balmazújvároson? – Otthagyták az ülést a képviselők

A képviselők inkább kivonultak, nem akarnak ehhez asszisztálni.

Tiba István országgyűlési képviselő

Forrás: Napló-archív

Két önkormányzati tulajdonú cég 2021. évi mérlegbeszámolója került a balmazújvárosi képviselők elé a legutóbbi képviselő-testületi ülésen; a Balmazújvárosi Városi Egészségügyi Szolgálat Nonprofit Kft. (VESZ), valamint a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. beszámolóját kellett volna elfogadniuk. Azonban több képviselő is otthagyta az ülést, miután kérdéseikre az érintett cégek vezetőitől a polgármester miatt nem kaptak választ. Tiba István, a térség országgyűlési képviselője felháborítónak tartja a városvezető ténykedését, lapunknak beszámolt az előzményekről, illetve az ülésen lezajlottakról.

A VESZ esetében onnan kell kiindulnunk, hogy a labor vezetője korábban azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy az a forrás, amit a Társadalombiztosítás finanszíroz, nem elegendő. A polgármester és a hozzá lojális képviselők megszavazták azt, hogy Balmazújvároson megszűnik a laborellátás, csak vérvételi hely lett. Mindezt tették annak ellenére, hogy a képviselő-testületnek volt egy olyan döntése, amiben biztosította volna a forrást a labor működéséhez ez évben – tudatta az országgyűlési képviselő. Ez azért problémás – folytatta Tiba István –, mert tudomására jutott a képviselőknek is, hogy az orvosoknak kiadták, hogy sürgősségi laborvizsgálatot nem kérhetnek, mivel nem helyben vizsgálják a vért, például egy terheléses cukorvizsgálatért Debrecenbe kell utazni. Amennyiben a vizsgálati szám meghaladja a balmazújvárosi kvótát, akkor azt a VESZ-nek kell majd kifizetnie.

A fürdőről – melyet a városgazdálkodási kft. üzemeltet – azt tudni kell, miután szennyvízdíjtartozása volt több mint 20 millió forint összegben, ezért a vízszolgáltató ledugózta az elvezetést, magyarul a fürdő úgy működik, hogy szippantós autóval szállítják el a szennyvizet.

Ilyen előzmények tükrében került a két cég beszámolója a testület elé, úgy, hogy egyszer már nem fogadták el azokat, mert a képviselők szerettek volna teljes képet kapni a működésükről. Most újra napirendre vették őket. – Már a polgármesteri jelentésnél képviselők kérdést tettek fel az egészségügyi szolgálattal kapcsolatban, de a polgármester megtiltotta, hogy válaszoljon a VESZ vezetője. Amikor a beszámoló tárgyalása következett, akkor megint feltette a képviselő a kérdéseket, de a polgármester megint nem engedte, hogy válaszoljon a vezető, illetve egy másik képviselő szerette volna látni részletesebben a városüzemeltetés pénzügyi helyzetét, de ezt sem engedte. Ezek után a képviselők azt mondták, hogy nem lesznek biodíszletek ahhoz, hogy a polgármester a többségével megszavazza, elfogadja ezeket a beszámolókat, ők pedig nem tudják tájékoztatni a lakosságot a valós helyzetről – számolt be a szerdai ülésen történtekről. – Öt képviselő eljött az ülésről, így a testület határozatképtelen lett. Erre a polgármester 13:40 perckor kiküldött egy meghívót e-mailben a képviselőknek, hogy 13:45-re összehívja az testületi ülést. Teljességgel lehetetlen, hogy 5 perc alatt beérjenek a hivatalba. Az volt a célja, hogy megint határozatképtelen legyen a testület, így ő egy személyben dönthessen napirendi pontokról – részletezte a továbbiakat. Tiba István leszögezte, ennek folytatása lesz a Kormányhivatalnál: mennyire törvényes ez az eljárás, és mennyire törvényesek azok a döntések, amelyek így születtek?

Az országgyűlési képviselő elmondta, a polgármester arra hivatkozott, hogy ezek a 2021-es beszámolók. – Igen ám, csak a probléma az, hogy a 2021-es év alapján szüntették meg a labort, mondván, hogy sokba kerül, illetve a városüzemeltetési cég tavaly évi gazdálkodása is igen jelentős kivetnivalót hagyott maga után – mutatott rá. Hozzátette: – Az a megdöbbentő, hogy egy várost úgy vezet egy polgármester, hogy gyakorlatilag a képviselőket kizárja a tájékoztatásból, valamint úgy hív össze egy testületi ülést, hogy ne is tudjanak elmenni a képviselők – summázta a balmazújvárosi történést. 

KD

Helyreigazítás: „A 2022. június 17. napján „Mi folyik Balmazújvároson – Otthagyták az ülést a képviselők -” című cikkükben azt a hamis látszatot keltettük, hogy a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. jelentős mértékű tartozást halmozott fel. A valóság az, hogy a Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft-t tartozás nem terheli."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában