Fotókkal

2022.06.29. 07:00

Megyénkben is drágább a strandolás, de azért tárcakímélő árakat is ki lehet fogni

Idén átlagosan körülbelül 20-25 százalékkal emelkedtek a belépődíjak.

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogyan országszerte, úgy Hajdú-Bihar megyében is tapasztalható, hogy idén csaknem 20-25 százalékkal drágult a strandolás, sőt, néhány jegytípus esetében még ennél magasabb áremelésről is lehet szó. Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Napló megkeresésére elmondta, a mostani strand- és fürdőárakat a 2020-as esztendőben érzékelt költségekkel kell összevetni. 

Mint elmondta, az önkormányzati cégek másfél évig nem emelhettek a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt, azonban június 1-jétől megengedett az árváltoztatás, így most gyakorlatilag egyből elindult a drágulás, hiszen a hazai fürdők 95 százalékát önkormányzati tulajdonban lévő vállalkozások üzemeltetik.

Úgy látjuk, elenyésző azok száma, akik eddig nem emelték az áraikat, ott majd a következő 1-2 hétben fognak, előreláthatólag július 1-jétől

– vetítette előre Balogh Zoltán. Kiemelte, azért volt/van szükség áremelésre, mert drasztikusan drágultak az energiaárak, továbbá a bérköltségek is emelkedtek. 

Tisztán látszik, a nagyobb területen elhelyezkedő, több medencét üzemeltető fürdőhelyeken akár több ezer forint is lehet egy napijegy, míg a kisebb strandokon, ahol 3-4 medence található, ott jóval kedvezményesebb áron frissülhetünk fel. 

Kevesebb profit 

Ha megéhezünk a strandon, idén mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. – Az alapélelmiszer-árak 30-45 százalékkal nőttek az elmúlt hónapokban, így mi sem tehettünk mást, mint emelni az árainkon – fogalmazott lapunknak Danka Balázs konyhafőnök, aki a hajdúszoboszlói strandon árulja a nyár egyik sláger-harapnivalóját, a lángost.

A lángos ára a tavalyihoz viszonyítva csaknem 30 százalékkal nőtt

– mondta.

Hozzátette, még ilyen emelés mellett sem közelítik meg azt a profitot, amelyet a 2021-es évben elértek. Mint elmondta, a lángosnak sokkal kevesebb az elkészítési költsége, mint egy melegételnek. Kitért arra, a húsok tekintetében érzékelik a legnagyobb növekedést. – Tavaly 1500 forintba került egy menü, most pedig örülhetünk, ha 2100-2200 forintért hozzájutunk – tette hozzá Danka Balázs. Körbejártuk a kisebb-nagyobb létesítményeket a megyében, és azzal kellett szembesülnünk, hogy nem meglepő, ha 3 ezret kérnek egy menüért. 

Hasonló árak 

Mindemellett le kell szögezni, jelen esetben igaz a közmondás: aki keres, azt talál. Ha nyitott szemmel járunk a strandon, akkor szembetalálkozhatunk pénztárcabarát árakkal. Fizethetünk 300 forintot is egy kávéért, nem kell duplaennyit kiadnunk egy kis élénkítőért. Igaz ez a csapolt sörre is, amiért egy adott létesítményen belül fizethetünk 350 vagy 550 forintot. A lángos ára szinte ugyanannyi a fürdőhelyeken: a sima 600-800 forint körül mozog, míg egy sajtos-tejfölösért 1300-1500 forintot kell átnyújtanunk az eladónak. 

Vegyes válaszokat kaptunk a megkérdezett vendégektől: akadtak olyanok, akik szerint magasak az árak, viszont teljes mértékben megértőek, ugyanis tisztában voltak vele, hogy sok minden emelkedni fog. Ezzel szemben a Vincze család úgy véli, egyáltalán nem magasak az árak, aki nyaralni kíván, az számoljon a kiadásokkal.

NE 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában