Fotókkal

2022.06.16. 16:50

Megmutatták a debreceni lányok, mit tudnak: okostükör és lézerhárfa is készült az Agóra programjában

Tizennégy csapat pályamunkája volt látható az Agóra Tudományos Élményközpontban.

Forrás: Kiss Annamarie

Záróeseményéhez ért a WATCH (Women at Tech, vagyis nők a tudományban) elnevezésű pályaorientációs program, melyet októberben indított el 10. osztályos gimnazista lányok számára az Agóra. A stratégiai partnerként együttműködő NI támogatásával megvalósult kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket, miközben a résztvevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is – hangzott el csütörtökön délután az Agóra Tudományos Élményközpontban. Mint kiderült,

a lányok izgalmas projektek létrehozásában is részt vettek, többek között okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek, amelyeket bemutattak az érdeklődőknek.

Szükség van szakemberekre

Az ünnepélyes megnyitón Barcsa Lajos alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd leszögezte: ez egy olyan program, amiből mindenki nyertesként kerül ki. Többek között elmondta, Debrecenben egyre nagyobb igény van olyan diákokra, akik a STEM tudományok területén tudnak maradandót alkotni.

Jelenleg egyébként már egy viszonylag vaskos utánpótlása van a városnak, ugyanis, ha ezeket a tudományokat nézzük, akkor 9 ezren tanulnak a Debreceni Egyetemen ilyen típusú területen, illetve 7 ezren a Debreceni Szakképzési Centrumban. De miért ne bővíthetnénk a kört?

– tette fel a költői kérdést Barcsa Lajos. Megjegyezte, nagyon sok tehetség van Debrecenben és a környéken, ami a programnak köszönhetően is bebizonyosodott. – Meggyőződtem arról, hogy fel kell hívni a világcégek figyelmét, bizony itt fantasztikus ötletek és megvalósítások vannak – fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette, az Agóra egy olyan létesítmény, amit mindenkinek ki kell használnia, azoknak a cégeknek is, akiknek ilyen típusú munkaerőre van szüksége.

Megoldani a jövő problémáit

– Jóleső érzés látni, hogy milyen szuper ötletekkel és megvalósításokkal jöttek a csapatok – hangsúlyozta a program stratégiai partnere, az NI Hungary ügyvezető igazgatója, Hosszu Róbert. Mint elmondta, számukra nagyon fontos, hogy a mai világban legyen elég természettudományi szakember, akik jó minőségben tanulják meg a szakmát. Mivel csak így tudnak hatni a társadalomra, és csakis így tudják megoldani a jövő problémáit, amivel az emberiség szembesülni fog.

Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője beszédét egy kérdéssel indította: – Mi kell ahhoz, hogy legyenek szakképzett, lelkes munkaerők? – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta:

álljanak készen olyan szakmabeliek, akik példát kívánnak mutatni.

– Sok kétség volt a program elején, de az itt tapasztaltak bizonyítják, hogy jól döntöttünk, amikor hónapokkal ezelőtt elkezdtük a programot. Egyre biztosabb, hogy folytatjuk ezt az utat, és még keresünk olyan partnereket, akik szeretnének együttműködni velünk – mondta Somogyi Béla.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában