Borús jövőkép

2022.06.01. 07:00

Magasabb árak jönnek, tovább drágul az építőipar

A gyártás, a beszerzés, a szállítás, a munkaerő, egyszóval minden miatt többe kerülnek a munkák.

A tüzelőanyag ára is bármikor tovább emelkedhet | Fotó: Molnár Péter

Az áremelkedések változó mértékben, gyakran halmozottan jelentkeznek az az utóbbi időben, mivel korántsem mindegy, hogy hazai nagykereskedésből vagy külföldről érkezik-e az áru. Ezt Kató Endre, a debreceni Katófer Kft. tulajdonosa közölte a Naplóval, amikor arról kérdeztük, hogyan áll most és merre változhat a hazai burkolóanyag- és szaniteráru-piac. Elmondta, hogy míg egy magyar gyártó vagy nagykereskedő a csaptelepet mérsékelt áremeléssel, nem napi áras listán kínálja, az olasz burkolóanyagok esetén már csak megközelítőleg tudják meghatározni az árat az euró és a forint folyamatosan ingadozó árfolyama miatt. Az importtermékeknél ebben az esetben a rendelés időpontjában konkretizálják a termék árát. Kató Endre kiemelte, a gyártók energetikai felár címen nyomják meg még erősebben a ceruzát, ami 1 négyzetméter csempe esetén akár 2,50 euró is lehet, és ehhez még hozzá kell számolni a fuvardíjak emelkedését is.

Összegezvén: az az olasz vagy spanyol csempe, ami a háborús helyzet előtt 4900 forint volt, ma 7900-ba kerül. 

Működik a dominóhatás 

Van, aki az áremelkedések hallatán sem visszakozik a házfelújítástól vagy az építkezéstől, ők azok, akik már nem szeretnék félbehagyni a folyamatot, vagy külső tényezők kényszerítik őket, mint például használatbavételi engedély. A szakember azt tapasztalja, hogy a generálkivitelezők is sorra fogják vissza a projekteket, mivel már szerződést sem tudnak kötni fix négyzetméterárra, hiszen az építőanyagok folyamatos változása miatt megjósolhatatlan, mibe fog kerülni a kivitelezés. – Sokan közülük inkább saját tőkével, kicsiben fognak építkezni a jövőben, ami nagy volumen-visszaesést jelenthet majd a beruházások területén – szögezte le. 

Kató Endre kitért arra is, hogy az Ukrajnából származó fehér­agyag háború miatti hiánya fokozatosan lehetetleníti el a lengyel-, az olasz- és a spanyolországi csempegyártást, ettől a nagyobb gyártók is összeomolhatnak. A burkolóanyag-piac nem kecsegtet sok jóval, ennél valamivel kedvezőbb a szanitertermékek piaca, de az árak emelkedése itt is folyamatos. Van olyan jelentős gyártó, amely ebben az évben már három árlistát adott ki. 

Csehül áll a szén 

Hasonló a helyzet az építő- és tüzelőanyagoknál, erről a harminc éve működő, debreceni Kiss Tüzép tulajdonosa, Kiss Ernő beszélt. Átlagosan a tüzépen kínált termékek árai 10 és 20 százalék között emelkedtek. A legnagyobb drágulás a hőszigetelő anyagoknál tapasztalható, de jóval többe kerül a vas is, ennek ára 12-15 százalékkal emelkedett a közelmúltban, igaz, két hete megint csökkenni látszik. 

Jelenleg ők is napi áron dolgoznak, de mivel a vállalkozás az árrésen tíz éve nem változtatott, egyelőre nem is áll szándékukban. Folyamatosan emelkedik a tűzifa ára is, és nem lesz orosz, lengyel szén, sem lignit, megoldást a cseh szén jelenthet, de itt is áruhiányra számít hosszú távon. A fűrészáru szintén napi áras, az euró árfolyama határozza meg, jelenleg átlagosan bruttó 210 ezer forint köbmétere. – Hogy ez meddig tartható, nem lehet tudni, mivel a kivitelezések száma is csökken. Aki nem tudja realizálni a 10-20-30 százalékos áremelkedést, az a következő munkához már hozzá sem kezd – jegyezte meg. Még két év – a szakember szerint körülbelül ennyi idő kell, hogy rendeződjön a helyzet az építőiparban. 

SZD 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában