Öröm a kicsiknek, nagyoknak

2022.06.10. 14:15

Lerakták a vénkerti bölcsőde alapkövét Hajdúböszörményben

Várhatóan januárban nyitja meg majd kapuit az új intézmény.

Forrás: Bekecs Sándor

Európai uniós és kormányzati támogatásból épül új bölcsőde Hajdúböszörményben, a Csillagvár Óvoda Dobó István úti telephelyén. A fejlesztés eredményeként egy magastetős, részben emeletes intézményt alakítanak ki, amelyben egy csoportban, 11 gyermek gondozását fogják majd ellátni várhatóan a következő év elejétől.

Tiba István
Forrás: Bekecs Sándor

– Köszönöm a szülőknek, hogy gondoskodnak arról, hogy Hajdúböszörményben a népesség tovább gyarapodjon. Ez egyrészt igazolja azt, hogy szeretnek itt élni, másrészt pedig jele annak, hogy a kormányzat gyermekvállalást és családokat támogató intézkedései hatékonyan működnek – emelte ki beszédében Tiba István, a térség országgyűlési képviselője a pénteki alapkőletételi ünnepségen. A honatya hangsúlyozta: fontos és nélkülözhetetlen minden olyan fejlesztés, amely a felnövekvő generációnak szól. Méltatta a városvezetés ez irányú munkáját, amelynek eredményei meg is látszanak a nevelés-oktatás minőségében. – A bölcsőde építése folyamatban van, de már azon kell gondolkozzunk, hogy hová kerüljön a következő, hisz igény van rá. Nagyon sok feladat áll még az önkormányzat előtt, amelyektől nincs okunk félni az elmúlt időszak eredményei alapján. Annak ellenére, hogy az egész világon egy igen komoly gazdasági válság várható, a Magyar Kormány kiemelt célja, hogy ez a legkisebb mértékben érintse elsősorban a magyar családokat és a helyi önkormányzatokat – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Több mint hatmilliárdra pályázhatnak majd

– Hajdúböszörmény az előző ciklusban közel 5 milliárd forint pályázati támogatásból gazdálkodhatott, a következő ciklusban pedig több mint 6 milliárd forintra lesz majd lehetősége. Ez egyebek mellett annak a jól működő együttműködésnek az eredménye, amelyben egyaránt részt vesznek a települések vezetői és a térségek országgyűlési képviselői a megyei önkormányzattal közösen – hangsúlyozta beszédében Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke. 

Tasi Sándor
Forrás: Bekecs Sándor

Felidézte, a kormányzattal való jó kapcsolatnak köszönhető az is, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a korábbi 49,6 milliárd forint fejlesztési keretet további 10 milliárd forinttal növelte meg a Magyar Kormány, melynek köszönhetően az ilyen és ehhez hasonló beruházások a terveknek megfelelően elkészülhettek.

Nagy segítség a városrész családjainak

– Mindenki számára nagy öröm, amikor valami újat alkothatunk, hiszen ez szépülést, megújulást jelent. Így van ez ma is, amikor itt vagyunk egy bölcsőde alapkőletételénél. Ez mentálisan is jó érzés mindannyiunk számára – fogalmazott köszöntőjében Leleszné Sveda Klára, a Csillagvár Óvoda intézményvezetője, aki elmondta: egy modern, szép és nyugodt környezetben várják majd a gyerekeket. 

Leleszné Sveda Klára
Forrás: Bekecs Sándor

A jelentkezés folyamatos, a város minden részéből fogadják a beiratkozni szándékozókat. A körzet önkormányzati képviselője, Molnár Imre kiemelte: nagyon örülnek a városrész lakói a beruházásnak, hiszen a már meglévő bölcsőde nagyon messze esik a Vénkerttől – Nagyon nagy segítség lesz ez a nagyszülőknek is, akiknek nem kell majd messzire menniük, hogy az unokát a bölcsődébe elvigyék vagy onnan elhozzák – tette hozzá.

Molnár Imre
Forrás: Bekecs Sándor

Mintegy 230 millió forintból épül fel

– Nagyon sok olyan intézkedés, támogatás valósult meg a fiatal családok számára, aminek eredményeként városunkban is folyamatosan nő a megszületett gyermekek száma. A 2012. évi mélyponthoz képest – amikor 265 gyermek született –, most majd száz gyermekkel több. Ez a kedvező tendencia megteremtette azt az igényt, hogy további bölcsődei férőhelybővítést tervezzünk – mutatott rá beszédében Fórizs László alpolgármester. 

Fórizs László
Forrás: Bekecs Sándor

A beruházásról elmondta, az új bölcsőde az óvoda mellett épül fel, amellyel egy átjáró fogja összekötni. A részben emeletes épületet beépítetlen padlástérrel alakítják ki. A földszinten lesznek a bölcsőde azon helyiségei, melyek a gyermekek ellátását hivatottak szolgálni. Az ingatlan alapterülete 214 négyzetméter, amelyben 52 és fél négyzetméteres lesz a csoportszoba. Az emeleten pedig a személyzet kiszolgálására szolgáló helyiségek kapnak helyet. Itt többek között vezetői-, gondozónői szoba, mellékhelyiségek, öltözők lesznek. A kivitelezésre 170 millió forint uniós, valamint 48 és fél millió forint kormányzati támogatást kapott az önkormányzat. A projekt része továbbá 16 és fél millió forint értékeben eszközbeszerzés.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában