Vöröskereszt

2022.06.29. 15:01

Júliusi kihívás: egy véradás, sok folyadék

Az előttünk álló két hétben 8 helyszínen várják a véradókat a Vöröskereszt önkéntesei, munkatársai Hajdú-Biharban. Az ügy közös, a vérkészleteknek biztonságos szinten kell állniuk, hívja fel a figyelmet a Vöröskereszt megyei szervezete. Íme a kihívás: aki teheti, adjon egyszer vért nyáron, és fogyasszon elegendő folyadékot.

Forrás: MW-archív

Nyárhó, azaz július előtt állunk. Itt a nyár közepe, mely a véradószervezőknek minden évben nagy felkészülést igénylő időszak, és – mivel a véradás közös ügy, bárkit érinthet –, mindenkinek az. 2022-ben a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének önkéntesei és munkatársai kihívnak mindenkit, aki vért adhat, hogy nyáron egyszer adjon vért, és fogyasszon napi 2,5-3 liter, pontosabban a testtömegének megfelelő mennyiségű folyadékot! Utóbbira a nyári meleg miatt fontos a szokottnál is jobban figyelni, de véradások előtt a napszaknak megfelelő étkezés sem maradhat el.

A következő két hétben a megyében 8 településre költözik ki véradás, zömmel a művelődési házakba, Debrecenben pedig a hóeleji MÁV-véradás zakatol be a Nagyállomás várótermébe. Így azoknak érdemes mostanra időzíteniük a véradásukat, akik Hajdúszoboszlón, Nádudvaron, Debrecenben, Hajdúhadházon, Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben, Nyíracsádon és Berettyóújfaluban tartózkodnak július első felében.

A donorokat több helyszínen is meglepik apró ajándékokkal, Hajdúszoboszlón holnap, június 30-án Póka György festőművész alkotása is gazdára talál.

Mint sokan tudják, véradásra jelentkezhet mindenki, aki egészségesnek érzi magát, 18-65 éves és súlya eléri az 50 kg-ot. A regisztrációhoz személyes iratokat és TAJ-kártyát kell hoznia. A véradást egészségügyi vizsgálatok előzik meg, így mindenki biztonságosan adhat vért. A vérkészítményeket ellenőrzik, így aki vért ad, széleskörű egészségügyi szűrésen is átesik.

A kihívás része annak a törekvésnek, amelyet korábban így fogalmazott meg a szervezet: „Ne hagyjuk, hogy kritikus véradószezon legyen a nyár!” A tartósan kritikus véradóidőszak minden évben a nyár, hiszen csökken a véradók száma a szabadságolások, utazások miatt, viszont a vérigény megnő ebben az időszakban.

A véradások pontos időpontjait és helyszíneit ide kattintva érhetik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában