Fotókkal

2022.06.24. 13:06

Fókuszban a nemzetközi projektek

Megtartotta soron következő ülését a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése június 24-én, pénteken.

Forrás: Czinege Melinda

A közgyűlés elfogadta a RENATUR projekt részeként kidolgozott megyei cselekvési tervet. Tuska-Mátrai Melinda, a Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztály Nemzetközi csoportjának vezetője ismertette a projekttel kapcsolatos tudnivalókat. Elmondta, az Interreg Europe Program részeként megvalósuló, három éve indult projekt célja a városperemi területek feltérképezése és lehetőség szerinti fejlesztése, a kidolgozott akcióterv továbbá a jelenlegi szakpolitikák erősítését, javítását célozza.

A projekt együttműködésének egyik fő eredményeként a természeti tőke megőrzésének és értékelésének, valamint a zöld infrastruktúrán alapuló megoldások alkalmazásának kérdései bekerültek a Hajdú-Bihar megye 2021-2027 közötti időszakra szóló megyei fejlesztési programjába.

Forrás: Czinege Melinda

– A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnak sikerült a biológiai sokféleség megőrzését, a zöld infrastruktúrát és a természetalapú megoldásokat integrálnia a szakpolitikák kialakításának folyamatába, és végül a vonatkozó intézkedéseket is beépíteni – mondta.

Új agrárélelmiszer-ipari közösség

Elfogadták a SinCE-AFC projekt részeként kidolgozott megyei cselekvési tervet is. Ez a nemzetközi projekt a regionális fejlesztés egyik kulcsfontosságú témájával, a körforgásos gazdasággal foglakozik, és építi be a megyei agárágazatba. A projektben hangsúlyt kap a fenntartható környezet, a versenyképes, innovatív mezőgazdaság.

A projekt egyértelműen meghatározza, hogy a nyersanyagok felhasználása, a termelési folyamatok optimalizálása és a mezőgazdasági melléktermékek hasznosítása fontos elemek, továbbá azt is, hogy az ezeket a tevékenységeket támogató intézkedéseknek kiemelt fejlesztési prioritást kell élvezniük.

Az intézkedés végrehajtása várhatóan felelősebb agrárélelmiszer-ipari közösséget eredményez, a kidolgozott SzakpolitikaiÚtmutató pedig egy új megyei agrárélelmiszer-ipai melléktermék adatbázist, elektronikus eszköztárat biztosít.

Helyzetkép a projektekről

Az ülésen egyebek mellett szó volt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat hazai uniós forrásból megvalósuló projektjeinek idei, első félévi előrehaladásáról is. Ménes Andrea, a Fidesz-KDNP megyei frakcióvezetőjeelmondta, a következő időszakban főként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP)pályázatok kapnak hangsúlyt, és hangsúlyozta, hogy a programokban a megye több települése részt vesz főként a Foglalkoztatási Paktum által.

Forrás: Czinege Melinda

Bulcsu László, a közgyűlés alelnöke sikertörténetnek nevezte a megyei önkormányzat által kezdeményezett emberi- és intézményi kapcsolatok kiterjesztését. Megemlítette többek között a településre vándorló színházi előadásokat, vagy az összetartozást erősítő Bocskai-szablyát, amit mostanra több önkormányzat megkapott már.

Tasi Sándor, a közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a megye értékeihez kapcsolódóan elkészült 150, a települések közigazgatási határát bemutató fa puzzle, valamint még készül 500 társasjáték. Kiemelte továbbá, hogy TOP Plusz forrásból tovább dolgoznak a megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködéseken, ehhez csütörtökön már 134 millió forint előleg megérkezett a megyei önkormányzathoz.

A közgyűlés tagjai elfogadták azt a tájékoztatót, ami a önkormányzat nemzetközi kapcsolatairól, valamint a nemzetközi projektekben való részvételről szólt, és szavaztak az Interreg Europe internacionális pályázatokban való részvételről is.

BBI
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában