Vízosztás a hőségben

2022.06.28. 14:41

Debrecenben nem lesz szomjazók viadala

Több ponton osztják az ingyen vizet. Valahol szörpöt is.

Forrás: Kiss Annamarie

A folyadékbevitel fontosságáról és a kialakított italosztó pontokról tartott sajtótájékoztatót Széles Diána alpolgármester kedden délben a Csapó és a Piac utca sarkán lévő standnál.

– Debrecen gondoskodó városként napokkal ezelőtt felkészült a melegre, már a múlt héten használatba lehetett venni a párakapukat. A kormány azonban meghirdette a csütörtök éjfélig tartó vörös kódot, ami egy teljesen másfajta ellátást igényel – mondta Széles Diána. Az alpolgármester kifejtette, a riasztásnak része, hogy a hajléktalanokat a város köteles a vörös kód ideje alatt elszállásolni, azonban Debrecenben a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kht.-val együttműködve a rászorulókat évek óta anélkül sikerül elhelyezni, hogy a bentlakásos idősotthonokat kellene igénybe venni.

A hőmérsékleti előrejelzéseket látva úgy döntöttünk, hogy fokozzuk a készültséget, és a város négy pontján a Karitatív Testület közreműködésével italosztó pontokat létesítettünk. Mivel 11 és 16 óra között a legnagyobb a hőmérséklet, és sokan ebben az időben intézik az ügyeiket, ekkor állnak rendelkezésre a frissítőpontok. Az eddigi tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy az idősek nagyon örülnek a frissítőknek

– véli az alpolgármester.

Széles Diána alpolgármester a keddi eseményen | Forrás: Kiss Annamarie

Széles Diána kiemelte, a Future of Debrecen mozgalommal karöltve figyelmet fordítanak a műanyagok redukálására, ezért ballonokból papírpoharakba mérik a hűsítőket, amelyek megfelelnek a környezettudatos törekvéseknek. Hozzátette, a Csapó és a Piac utca sarkán lévő szökőkút melletti standnál a Karitatív Testület szélesebb választékot is kínál: az önkéntesek szörpöket kevernek a gyermekek legnagyobb örömére.

Az alpolgármester arra kérte a debrecenieket,

főleg a gyerekek és az idősek folyadékbevitelére figyeljenek oda, valamint a házi kedvencek vízigényét is biztosítsák.

Érdekességként elmondta, a kánikulában a Zöldterületi Osztály kiemelten kezeli a közterületi növényzet locsolását, természetesen leginkább az esti és a hajnali órákban. Mint mondta, napi 200 ezer liter vizet használnak fel a debreceni növények karbantartására.

– A vízosztás mellett kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a város klimatizált helyiségei – például a Kölcsey Központ vagy az Új Városháza – nyitva legyenek a hűvösre vágyók előtt. Ezen kívül az idősek az önkormányzathoz tartozó 13, különböző városrészekben megtalálható alapellátási egységéhez is betérhetnek egy pohár vízre, és megpihenhetnek, függetlenül attól, hogy klubtagok-e vagy sem – mondta. 

Széles Diána arra kérte a lakosságot, amennyiben bárki rászorulót – idős személyt, hajléktalant, földön fekvő embert – látnak az utcán, hívják a 112-es segélyszámot, amin keresztül az adott szituációnak megfelelő szervezet kivonul a helyszínre.

Az italosztó pontok a város nagyobb gyalogosforgalmú területein találhatóak meg. Így a Csapó és a Piac utca sarkán, a Csapó és a Dósa Nádor tér sarkán, a Kossuth Téren a Szabó Lőrinc szobornál, valamint a Debrecen Fórum előtt juthatnak vízhez a szomjazók.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában