Naprakész tudás

2022.06.15. 15:20

Átadták az Alföldi Nyomda új tanműhelyét

A fiatal, szakképzett utánpótlás kinevelését segítheti elő.

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepélyes keretek között adták át az Alföldi Nyomda Zrt. új gyakorlati tanműhelyét szerdán. Mint az eseményen elhangzott, a debreceni nyomdász szakképzés életében jelentős előrelépés történik a nyomtatási tanműhely létrejöttével.

Forrás: Kiss Annamarie

Az Alföldi Nyomda Zrt. a Heidelberg Magyarország, valamint a Nyomda-Technika Kft. együttműködésével hozta létre azt a tanműhelyet, mely a debreceni szakképzés egy újabb fontos állomásává válhat. Fő gyakorlati eszköze egy 2 nyomóművel rendelkező B/3‐as nyomógép lesz, mely kizárólag a gyakorlati oktatás célját fogja szolgálni, így a tanulók – felügyelet mellett – elsajátíthatják a nyomtatás mesterfogásait, és tanulmányaik befejezése után könnyebben tudnak integrálódni a szakmán belül.

György Géza vezérigazgató
Forrás: Kiss Annamarie

György Géza vezérigazgató az eseményen köszönetet mondott a közreműködő cégeknek. Úgy fogalmazott, az ország második legnagyobb nyomdatechnikával foglalkozó tanműhelye jött létre Debrecenben. Kiemelte, a csomagolóipar mellett a magyar könyvipar is növekedést mutat jelenleg, így egy hosszú távú szakmát sajátíthatnak el a diákok.

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke, Magyar Zita kifejtette, az új alapokra helyezett szakképzés célja éppen az volt, hogy az intézmények ne csak egyedül próbáljanak megoldást találni a képzett munkaerő utánpótlására, hanem a folyamat minden szereplője – az oktatástól a vállalatokig, gazdálkodó szervezetekig – fogjon össze. Erre jó példa a létrejött tanműhely is, az elnök szerint ugyanis, ha a lehetőségek adottak, egyre többen választhatják majd a szakképzést.

Új szemlélet

Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, fokozódik a munkaerőpiac helyzete Debrecenben. – Fontos, hogy a városi szereplők összefogjanak, és a kihívásnak eleget tegyünk – utalt arra a folyamatra, mely során egyre több új munkahely jön létre a különböző cégek érkezésével, miközben a már ittlévő vállalatok megfelelő utánpótlását is biztosítani kell. 

Barcsa Lajos alpolgármester 
Forrás: Kiss Annamarie

– A duális képzésben minden résztvevő nyer, ezt mára szerencsére sokan észrevették – emelte ki, hozzátéve, a vállalatok sokszor már nemcsak várnak a végzős tanulókra, de el is mennek az iskolákba, megszólítják a fiatalokat, felmutatva nekik egy lehetséges életpályát.

Forrás: Kiss Annamarie

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja hangsúlyozta, az új szakképzési rendszer rendkívül nagy lehetőség, hiszen a képzés során a vállalati partnerekkel közösen alakíthatják ki a tananyagot. Így például az Alföldi Nyomdával, és annak partnereivel is alapos stratégiai együttműködést igyekeznek kialakítani a szakképzést népszerűsítve. 

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja
Forrás: Kiss Annamarie

– Nagy kihívást jelent ez a szakma. A nyomdaipar óriási paradigmaváltáson esett át nemrég, így egy modern szakmai lehetőséget biztosít. Egy ilyen tanműhely jó alkalom a tanulók, egyben az oktatók képzésére, fejlesztésére is, ami kulcsfontosságú kérdés. A nyomdaiparban a ma tudása ugyanis holnap már nem tudás – utalt a naprakészség elengedhetetlen fontosságára a kancellár. – Az aktív üzemi környezet és az iskola között egy tökéletes lépcsőfokot jelent egy ilyen tanműhely, hogy kellő mértékben szocializálódjanak a fiatalok az adott szakmához. 

Orgovány Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Orgovány Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke szintén örömét fejezte ki a tanműhely létrejöttével kapcsolatban, kiemelve, szeretnék a nyomdaipar egykori fényét, elismertségét visszaállítani. 

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában