Mindenki egyért

2022.05.03. 13:35

Több mint 300 doboznyi adományt juttat el az ukrajnai menekülteknek a Debreceni Karitatív Testület

A felajánlás többek között tartós élelmiszereket, tisztítószereket és takarókat is tartalmaz.

Forrás: Kiss Annamarie

Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása után voltaképpen azonnali adománygyűjtésbe kezdett a Debreceni Tankerületi Központ, valamint az általa fenntartott 41 köznevelési intézmény közösen, hogy segíteni tudjanak az ukrajnai menekülteknek. Az összefogásnak köszönhetően március közepén több mint 700 adomány gyűlt össze, most pedig nem kevesebb, mint 312 ládányi adománnyal tudják segíteni a menekülteket. Ahogyan korábban, a csomagokat most is a Debreceni Karitatív Testület juttatja el a rászorulókhoz, így kedden délelőtt a szervezet vehette át a felajánlást a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézményben.

Az eseményen Széles Diána alpolgármester elmondta, amióta a konfliktus kiéleződött a szomszédban, azóta Debrecen gondoskodó város módjára támaszt nyújt a menekülteknek is. Alighogy felröppent a hír az összetűzésről, a egyéb debreceni szervezetek összefogtak és átmeneti szállót hoztak létre. A városban olyan segítőpont működik, ami több mint 300 rászorulónak teszi könnyebbé a mindennapjait. – Többek között azért is dolgozunk, hogy a debreceniek ne érezzék meg a válságot. Mindemellett fontos kiemelni, hogy nagyon sok helyi lakos a segítségünkre van, 110 olyan család van, akiket folyamatosan segítünk, ugyanis ők mindnyájan hajlékot nyújtanak a menekülteknek. Tehát az adományokból támogatjuk a helyi segítőpontot, a folyamatosan érkező rászorulókat, illetve a segítséget nyújtó családokat – fogalmazott Széles Diána.

Az alpolgármester kiemelte, úgy véli, Debrecen városa mindent megtesz azért, hogy a gondoskodást ne csak a debreceniek érezzék, hanem a háború elől menekülők is.

Rengeteg munka van abban, hogy gyakorlatilag észrevétlenül tudjuk menedzselni a rászorulók debreceni mozgatását, ellátását.

Úgy látjuk, hosszú távon kell gondolkodnunk, az átmeneti megoldásokat jól levezényeltük, viszont már azon is el kell tűnődnünk, miként tudjuk majd segíteni azokat, akik Debrecenben kívánnak letelepedni. Többször elmondtuk, nem a segélyezésben látjuk a jövőt, azt szeretnénk, hogy mindenki dolgozzon, aki Magyarországon szeretne maradni. A rászorulókat közmunkaprogramon keresztül fogjuk irányítani, és azt kérjük majd tőlük, hogy dolgozzanak a debreceni közösségért. Végtére is a közösség ad, de vannak elvárások, mégpedig az, hogy az ideérkezők hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

Ha bármire szükség van

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója megjegyezte: nem gondolták, hogy még májusban is arról kell beszélni, hogy mit szükséges adományozni a rászorulóknak. Úgy vélték, azaz abban bíztak, hogy a háború nem fog hónapokig tartani, viszont a jelenlegi helyzetet figyelembe véve valószínűleg a jövőben is folyamatosan gondoskodni kell a menekültekről.

A dobozok tartós élelmiszereket, tisztítószereket és takarókat is tartalmaznak. Mindemellett azok a kollégáim, akik beszélik az ukrán nyelvet, a határra siettek, hogy segítsenek a hazájukat elhagyóknak. A városnak továbbra is azt tudom ígérni, hogy itt vagyunk, ha bármire szükség van, jelzést kérünk, és minden esetben a jövőben is támogatni fogjuk a rászorulókat

– emelte ki Pappné Gyulai Katalin.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában