Segítségnyújtás

2022.05.05. 17:13

Sok ezer embert várnak a debreceni békekoncertre

Bach, Händel és Saint-Saëns szerzeményei is felcsendülnek a Nagytemplomban, de kivetítők is lesznek odakint.

Forrás: Molnár Péter

Az orosz-ukrán háború miatt menekülni kényszerülők megsegítésére május 6-án a Nagytemplomban rendeznek jótékonysági koncertet. Debrecen a háború kirobbanása óta számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a Magyarországra érkező, humanitárius segítséget igénylő emberek helyzetét megoldja. – Debrecenben évszázados hagyománya van annak, hogy a város mint test, az egyház mint lélek, az egyetem mint a tudás központja képes összefogva a legnehezebb helyzetekben is eredményt elérni. Ezzel a koncerttel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, ha van is konfliktus, ha van nemzetek között egyet nem értés, ott nem lehet a megoldás a háború – emelte ki az esemény sajtótájékoztatóján Papp László Debrecen polgármestere. 

A május 6-i esten olyan nagy hagyományú, helyi művészeti együttesek lépnek föl, mint a Kodály Filharmónia, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, valamint rangos egyházi kórusok. Az ingyenes békekoncertet a Kossuth téren felállított kivetítőkön élőben is követhetik majd az érdeklődők.

Ismert és népszerű Bach, Händel és Saint-Saëns művek is felcsendülnek a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, a Debreceni Egyetem, a történelmi egyházak, és Debrecen város összefogásában szervezett jótékonysági békekoncerten. A nagyszabású segélykoncertnek a Nagytemplom ad otthont. Az eseményre mintegy háromezer nézőt várnak. 

Forrás: Molnár Péter

– Egy ilyen súlyos háborús konfliktusban minden embernek kötelessége segíteni a rászorulókat, hogy e nehéz időszakot átvészeljék. Az elmúlt időszakban többek között egészségügyi eszközöket juttattunk Ukrajnába. A határnál folyamatosan ötven önkéntes egyetemista dolgozik, akik segítenek tolmácsolni, emellett pedig bekapcsolódnak a segélyszervezetek munkájába. Az egyetemen háromszáz férőhelyen biztosítunk a menekülteknek ellátást, az itt tanuló hallgatók családtagjainak a lakhatásban és az
egészségügyi ellátásban segítünk. Kijevből érkezett jégkorongozó gyerekeknek lehetővé tettük, hogy itt folytathassák sporttevékenységüket – emelte ki a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Kossa György, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette, hogy ezek a cselekedetek üzenetértékűek a bajbajutottak számára, azt közvetítik, hogy befogadó nemzet vagyunk. 

– Ezzel a páratlan összefogással a tudomány, a hitélet és a zeneművészet terén olyan közös gondolkodást és akaratot tudunk kifejezni, amely a béke fontosságára hívja fel a figyelmet. Az eddig beérkezett több mint 25 millió forint adomány is azt mutatja, hogy az emberek átérzik ezt a helyzetet. Ez a közösségi erő jellemzi Debrecent: sosem hagyunk magára senkit - tette hozzá. A szervezők a pénzbeli támogatás mellett az összefogás erejére, a segíteni akarás szándékában létrejövő egység fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.

Debrecen megmozdult

– A Debreceni Egyetem speciális intézmény a magyar felsőoktatásban. A város stabilitásának alapja az önkormányzat, az egyházak és az egyetem szoros együttműködése. Nem véletlen, hogy ha baj van, akkor ezeket a szervezeteket látják felsorakozni valamilyen nemes ügy mellett. Ami tőlünk telik, megtesszük. Az egyetem nemcsak pénzzel, egzisztenciateremtéssel, oktatással is segít – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor.

Papp László polgármester úgy fogalmazott: 

„Jó érzés megtapasztalni, hogy a bajban a magyar embereket az együttgondolkodás, és az összefogás képessége jellemzi. Ez a koncert figyelemfelhívás a béke érdekében, hiszen fejlődni, boldogulni és jövőt építeni csak békével lehet. Meggyőződésem, hogy amit a tárgyalóasztal mellett nem lehet megoldani, ahhoz a fegyverek sem segítenek hozzá. 

A rendezvénnyel azt a reményünket szeretnénk kifejezni, hogy ez a háború hamarosan véget ér. Az agresszió minden formáját elutasítjuk, amely a konfliktusok megoldását háborús eszközökkel igyekszik biztosítani. A háború kirobbanását követően Debrecen egy emberként mozdult meg.”

Forrás: Molnár Péter

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a bibliai értelmű békesség fontosságát hangsúlyozta, amely külső-belső rendezettséget jelent. Rámutatott arra, hogy a békekoncert hangjain keresztül minden embernek joga van ahhoz, hogy eljusson ahhoz a rendezettséghez és harmóniához, amit a zene közvetít.

Minden segítség jól jön, hiszen kifejezi azt, hogy nem hagytuk magukra a bajbajutottakat – tette hozzá Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke. 

Lukács Imre Zoltán, a Hajdúdorogi Főegyházmegye irodaigazgatója úgy fogalmazott, hogy a segélykoncert békességet ajándékoz, és segít abban, hogy úrrá legyünk a háborús érzületen.

– Ez a kezdeményezés egy igazi debrecenies cselekedet. Fel kell, hogy emeljük szavunkat a béke érdekében. Reméljük, hamarosan véget ér a háború. Örömmel tölt el, hogy ezen a koncerten is együtt demonstrálhatunk a békéért – hangzottak el a sajtótájékoztató zárásaként Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének szavai.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában