A tiszta környezet közös érdek

2022.05.17. 11:59

Nagy mennyiségű szeméttől szabadítják meg a környező erdőket

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületek megtisztítását tervezi a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Forrás: Molnár Péter

A szervezet – csatlakozva a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért kezdeményezéshez – az Országos Polgárőr Szövetség anyagi támogatásával, május végéig szeretné mentesíteni az erdőket a lakossági- és kommunális hulladéktól. Az akcióban együttműködnek Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzatával, illetve a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetével – hangzott el az akció sajtótájékoztatóján, kedden.

Forrás: Molnár Péter

Az eseményen Sziklási Péter, az egyesület elnöke kiemelte, csaknem 300 köbméter, illegálisan lerakott hulladékot gyűjtenek össze kézi, illetve gépi erővel. – A mi egyesületünk egy éve működik együtt a Nyírerdő Zrt.-vel, járőrözünk, lovas és gyalogos polgárőreink segítségével próbáljuk megóvni a környezetet. A Debrecent körülölelő – Nyírerdőhöz tartozó – területeken fogjuk összegyűjteni a lakosság által illegálisan lerakott szemetet, melyre kivételesen magas, 6 és fél millió forint keretösszeget fordít az országos polgárőrszövetség – mondta.

Forrás: Molnár Péter

Javult a hozzáállás

Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, a társadalom döntő része elvárja tőlük, hogy olyan erdőterületekre mehessen kirándulni, amely tiszta és rendezett. Igaz, vannak olyanok is, akik – a régi gondolkodás szerint – csak a saját portájukat szeretnék rendbe tenni, azon kívül azonban nem mutatnak érdeklődést a környezet tisztaságát illetően. 

Forrás: Molnár Péter

– Remek iránynak tartom, hogy – különösen a pandémiás időszakban – a társadalom jelentős része igényesebbé vált a környezetére, az erdők látogatottsága 30-40 százalékkal nőtt, ezzel párhuzamosan pedig a az illegális szemétről szóló bejelentések száma is emelkedett. A magyar állam szintén hatalmas erőfeszítéseket és forrásokat biztosít az erdők megtisztítására, a környezet rendezésére – fogalmazott, hozzátéve, minden állampolgár részéről felelősségteljes magatartásra lenne szükség. Mint kifejtette, a cég a közmunkaprogramjából is évente hatvanezer órát szemétgyűjtéssel, és elszállítással tölt.

Forrás: Molnár Péter

Juráskó Róbert, a Józsai Település és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke örömét fejezte ki a kampánnyal kapcsolatban. – A józsai erdőterület kapcsán egy olyan természeti értékről beszélünk, amelyet meg kell őrizni, és legalább ilyen minőségben továbbadni az utódainknak. Több kezdeményezésben is részt veszünk, például vadkamerákat szerelünk fel bizonyos kritikus helyekre, ahol illegálisan rakják le a szemetet. Mindenkit kérünk, hogy a szemetét hulladékudvarokban adja le biztonságosan, ne dobja el! Ha már el tud menni az erdőig, akkor biztosan el tud jutni a hulladékudvarig is – mondta.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában