Nyári táborok Debrecenben

2022.05.05. 11:33

Lézervágóval és 3D-s nyomtatóval alkothat a gyerek a szünidőben

Okosotthont építhetnek, a jövő városát tervezhetik és szuperhősökké válhatnak a gyerekek a táborokban.

Forrás: Molnár Péter

Idén is nyári tábort rendez a Debreceni Szakképzési Centrum a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben. Tirpák Zsolt kancellár az intézmény Fokos utcai központjában sajtótájékoztató keretében ismertette a részleteket csütörtök délelőtt. 

– Az alkotóműhely célja, hogy a gyerekek aktívan belelássanak egy-egy innovációs folyamatba. Szabadon alkossanak egy lézervágóval vagy 3D-s nyomtatóval műszaki vagy akár textilipari területen.

A táborok kötetlenül, mégis szervezett keretek között kreatív lehetőséget adnak az ifjú alkotók számára, hogy kipróbálják magukat, és alkossanak. A szakképzések megismertetése mellett a jövő technológiáinak élményeit nyújtjuk

– mondta a kancellár. Kiemelte, a tavalyi foglalkozásokat kibővítve mindegyik táborban heti két alkalommal üzemlátogatást is szerveznek: egy-egy modern gyár bemutatásával ipari környezetben is megtekinthetik azokat a technológiákat, melyeket megismernek a foglalkozások alatt.

Gyöngyné Czene Ágnes műhelyvezető az elmúlt év tapasztalataira hivatkozva úgy véli, a gyerekek rendkívül nyitottak a digitális technikák, eszközök megismerése iránt. Mint mondta, a játékos tanulási módszerekre számos pozitív visszajelzés érkezett, a szülők örömmel fogadták, hogy gyermekeik olyan alkotóműhelybe juthattak el, amelyhez hasonló technológiai berendezésekkel nem sűrűn lehet találkozni. 

Gyöngyné Czene Ágnes és Tirpák Zsolt a csütörtöki sajtótájékoztatón | Forrás: Molnár Péter

– Ezek a technológiák remek kihívásoknak adnak teret. A leginkább 10 és 14 év közöttieknek ajánlott táborok nemcsak egy gyerekmegőrzőként funkcionálnak, nemcsak a gépek működését láthatják a fiatalok, hanem ők maguk tervezik a később kinyomtatott és lézervágott tárgyakat. A gépek valamennyi szakmához hozzáköthetőek, akár a szakács- vagy cukrászképzésben használatos formák is elkészíthetőek velük – tudatta. 

A három – egyenként 12 fős – tematikus tábor mindegyike hétfőtől péntekig, reggel 8-tól délután 15 óráig fog tartani, háromszori étkeztetéssel, valamint a foglakozások előtt és után ügyeletet biztosítanak a gyermekek megőrzésére.

A június 27-étől július 1-éig tartó Okosház Építési Táborban a korszerű otthonokkal ismerkedhetnek a gyerekek. A környezetvédelmi értékek figyelembe vételével a takarékosság fontosságát – mint a villany lekapcsolása, a csap elzárása vagy a szelektív hulladékgyűjtés – ismerhetik meg a gyerekek. Majd megtervezhetnek és kinyomtathatnak egy makettnagyságú okosotthont, amely digitális technológiákkal összekötve élőben elvégzi ezeket a feladatokat. 

Július 11. és 15. között a Debrecen Élhető Városa táborban a gyerekek a jövő Debrecenét tervezhetik meg. 

Fantáziájukat szabadjára engedve elképzelhetik, hogy földön, vízen vagy levegőben fogunk-e élni, és szintén makett formájában létrehozhatják egy működő város képét. 

A Szuperhősök Digitális Történetmesélés táborban augusztus 15-e és 18-a között a gyerekek megalkothatják a saját szuperhősüket. Akár a szülőktől, filmekből látott képességből összeállíthatnak egy saját, különleges adottságokkal felruházott karaktert, akit megformálva egy társasjáték keretein belül megmérkőzhetnek a gonoszokkal. Természetesen csak győztesek lesznek, mivel olyan technikákat és tudást szerezhetnek a táborokban, amit a későbbiekben hasznosítani tudnak az életben.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában