Igyekeznek a munkával

2022.05.02. 17:27

Komfortosabb, modernebb lesz a nyírábrányi mentőállomás, azt is tudni, mikorra végeznének a felújítással

A tervek szerint még idén korszerűbbé teszik a nyírábrányi mentőállomást.

Huszonegyedik éve szolgálják a környéken élők biztonságát a Nyírábrányi Mentőállomás munkatársai | Forrás: Napló-archív

Huszonegyedik éve szolgálja a környéken élők biztonságát a Nyírábrányi Mentőállomás. Az ott élőknek biztonságérzetet ad, hogy helyben érhető el a magas szintű egészségügyi ellátás. Tavaly ünnepséggel emlékeztek meg a jubileumi évfordulóról, idén pedig lehetőséget kapott az önkormányzat arra, hogy méltó helyszínt biztosítson a mentősök mindennapi munkavégzéséhez. Mivel a település vezetése sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) energetikai korszerűsítéseket támogató kiírásán, ezért most 54 millió forintot fordíthat a helyi mentőállomás fejlesztésére. 

Tartanak az áremelkedéstől 

Megkeresésünkre Nagy Lajos polgármester elmondta, hogy a korszerűsítéssel járó munkálatok az elképzelések szerint nem zavarják majd a mentők mindennapi munkavégzését, így nincsen szükség átszervezésre. A támogatási összeget elnyerték, a sikeres pályázatról szóló tanúsítványt a község vezetője április 12-én – 34 másik polgármester mellett – Debrecenben, a Megyeházán tartott ünnepségen vehette át Pajna Zoltántól, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökétől. A fejlesztés immár zöld utat kapott, az előkészítő munkák elindulhatnak tehát. A tervek szerint pedig nemcsak elkezdik, de be is fejezik a Jókai utca 3. szám alatt található mentőállomás korszerűsítését még ebben az évben. Az önkormányzat szeretné, ha az elnyert 54 millió forintos keret elegendő lenne a felújítási munkák finanszírozására. Mivel a tapasztalat arról árulkodik, hogy az építőanyagárak folyamatosan növekednek, ezért igyekeznek a beruházás kivitelezésével. 

Nagy Lajos | Forrás: Napló-archív

A projekt keretében az épület összes nyílászáróját kicserélik. A lábazati falra és a homlokzati falazatra, továbbá a padlásfödém és a tető belső oldalára tesznek szigetelést, a padlószerkezet esetében ezt csak az akadálymentesítéssel érintett részeken tervezik. Korszerűsítik az épület fűtési rendszerét is, új kondenzációs gázkazánokat telepítenek, elektronikus időjárás-követő szabályozóval. A mentőállomás villamosenergia-igényének kiváltása érdekében pedig tíz kilowattos napelemes rendszert telepítenek az épületre. 

– A mentőállomást 21 éve építettük, a két évtizedes évfordulóig kettős üzemeltetésben működött, hiszen korábban délutánonként az orvosi ügyelet is itt üzemelt. Mivel tavaly júliustól az orvosi ügyeletet átvette az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), így annak üzemeltetése alatt áll immár az egész önkormányzati tulajdonú épület – részletezte Nagy Lajos. Mint mondta, két évtized alatt az épület állapota sokat romlott, így idő- és szükségszerűvé vált a korszerűsítés. Ezért is tartotta a község vezetése kiemelten fontosnak, hogy pályázatukat benyújtsák a TOP Plusz kiírásán.

BBI 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában