Évforduló

2022.05.15. 20:01

Kilencven éve avatták fel Debrecen egyik legikonikusabb épületét, az egyetempalotát

A díszpark Tisza István nevét viselte, a sugárút Horthy Miklósét.

Forrás: Hapak József

„A legnagyobb és legszebb palotája Debrecennek a magyar királyi Tisza István-egyetem központi épülete” – adta hírül az 1933-as Debreczeni Képes Kalendáriom (DKK) az előző év május 15-én felavatott létesítményről. A tudományok immár tehát 90 éves fellegvárát Korb Flóris tervezte, aki az 1930-as halála miatt nem élhette meg e műve átadását (alkotását Patzó Márton fejezte be.)

Forrás: Fényes Tamás

A DKK szerint az épület főfrontja 108, mélysége 88 méter, a területe pedig 6200 négyzetméter. A fakultások 250 helyiséget kaptak, míg a könyvtárnak 40-et alakítottak ki. A ma is tiszteletet parancsoló, mégis lélegzetelállítóan gyönyörű palota középpontja a díszudvar, mely 700 négyzetméter alapterületű, 29 méter magas, és kétezren férnek el benne.

Forrás: Vass Attia

„Ebben a pompázó csarnokban folyt le országos ünnepségek közt az egyetem központi épületének ünnepélyes felavatása 1932. május 15-én, pünkösd vasárnapján.” Az eseményen részt vett gróf Klebelsber Kunó nyugalmazott kultuszminiszter is, akinek a nevéhez fűződik a központi egyetem felépítése.

Forrás: Vass Attila

Az avatáson dr. Baltazár Dezső püspök hatalmas beszédben áldotta meg a tudomány új csarnokát. A DKK rámutat: a palota előtt fekszik a 231 méter hosszú és 141 méter széles Tisza István tér, melyet Kertész K. Róbert kultuszminiszteri államtitkár tervezett. A térre nyílik a Horthy Miklós sugárút, s a tükörmedencés parkban áll a négy nagy reformátorunk szobra is.

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

Végül a medencék bronz-alakjait helyezték ki, mégpedig 1964–65-ben. 

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában