A tanulásban is jeleskednek

2022.05.10. 17:58

Kilenc élvonalbeli sportoló kapott támogatást a megyei önkormányzattól

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2001-ben döntött úgy, sportösztöndíjat alapít, hogy ezzel is támogassa mindazokat, akik felsőoktatási intézményben tanulnak, és kiemelkedő eredményeket értek el mind a sportban, mind a tanulmányi eredményeikben.

Forrás: Czinege Melinda

Az eltelt 21 évben eddig 200 sportoló részesült a díjban, a 2021/22-es tanévben 1 millió forint állt rendelkezésre erre a célra. A munkacsoport döntése alapján ezúttal 9 sikeres pályázó kapott támogatást, amelyet kedd délután vehettek át a Megyeháza Bocskai termében.

Az ünnepélyes díjátadón Kiss Attila, a Jogi, Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke köszöntötte a versenyzőket és a felkészítő edzőiket. Hajdúböszörmény polgármestere elmondta, a programban olyan olimpiai sportágak képviselői vehetnek részt, akik első osztályú sportolók, illetve felsőoktatási tanulmányi eredményük eléri, vagy meghaladja a 3.51-es átlagot. – A magyarországi sportfinanszírozás történelmi időszakot él meg. Jómagam bár soha nem jeleskedtem a sportban, de nagy sportrajongó vagyok, a jövőre nézve az lesz az egyik fő feladatunk, hogy a mostani ösztöndíjrendszert megreformáljuk. Éreznie kell a megyei versenyzőknek - éljenek is bármelyik településen -, hogy számítunk rájuk, és nemcsak az eredményeik, hanem ők maguk is fontosak számunkra, legyen szó akármelyik sportágról. Az élsport mellett tanulni nagyon nehéz, hiszen sokkal kevesebb idő és energia marad a tanulmányoknak. Ezúton köszönjük a családoknak, kluboknak és a felkészítő tanároknak, edzőknek, hogy idáig már eljuttatták ezeket a kiváló sportolókat – zárta beszédét Kiss Attila.

A munkacsoport képviseletében dr. Jávor András, a DEAC elnöke osztotta meg gondolatait. A sportvezető megerősítette, a sportösztöndíj korszerűsítésre szorul, egyrészt anyagi szempontból, másrészt azért is, mert a nem olimpiai sportágak is komolyan fejlődnek. – A 21 éves díj ékes bizonyítéka annak, hogy a megye erősen lokálpatrióta, hiszen mi úgy gondoljuk, a cívisváros, a megye és a Debreceni Egyetem egy szerves egységet képez. Az a lényeg, hogy az ebből a régióból kikerült diákok és versenyzők megállják a helyüket mind az életben, mind a hivatásukban, valamint sportolóként is kimagaslót teljesítsenek. Ez az év nem minden esetben azt a sporteredményeket hozta, amit szerettünk volna elérni, ám ennek több összetevője van. Épp ezért annál inkább kiemelkedő a díjazottak teljesítménye, hiszen a nehezített körülménynek ellenére is nagyszerű eredményeket értek el, és öregbítették a megye, a város, valamint az egyetem hírnevét – mondta el az elnök.

Az ünnepséget az oklevelek átadása zárta.

MSZ

A sportösztöndíjat elnyerő sportolók

Arany Attila, atlétika, Debreceni Sportcentrum-Sportiskola

Litvák Lili, karate, Kyo Hungária SE

Macsi Martin, vízilabda, DVSE-Master Good

Macsi Patrik, vízilabda, DVSE-Master Good

Baráth Péter, labdarúgás, DVSC

Bárány Donát, labdarúgás, DVSC

Török Lilly, kézilabda, DVSC Schaeffler, Mosonmagyaróvár

Poczetnyik Luca, kézilabda, DVSC Schaeffler

Váncsa Zsófia Ágnes, íjászat, Hajdú Íjász Klub SE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában