Közgyűlés

2022.05.23. 09:54

Két legendának állíttatna szobrot Debrecen

Juha Richárd alkotásai a Csapó utcai sétatéren kapnának helyet.

A szobrok látványterve

Forrás: Debrecen.hu

Papp László polgármester szoborállításra vonatkozó előterjesztését is tárgyalja május 26-án a debreceni közgyűlés. 

Latinovits Zoltán, a magyar színházművészet egyik legnagyobb alakja, posztumusz Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, műegyetemi diplomája megszerzését követően, 1956-ban a Csokonai Színházba szerződött segédszínésznek. Kétévi debreceni színházi létet néhány év miskolci színházi kitérő követte, majd 1961-1962 között újra visszatért a Csokonai Színházba. Már debreceni játéka során kitűnt modern, intellektuális szerepértelmezésével, az érzelmek aprólékos ábrázolásával.

Kóti Árpád, A Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész, a Csokonai Színház örökös tagja, a város díszpolgára, 1963-tól haláláig volt a Csokonai Színház tagja. Hosszú debreceni pályafutása alatt több mint háromszáz bemutatója volt és több mint hatvan rendezővel dolgozott. A két színészóriásról a Csokonai Színház is megemlékezik azzal a gesztussal, hogy a Csokonai Fórumban egy-egy termet neveznek el róluk.

Portréjukat azzal az elképzeléssel mintázta agyagba Juha Richárd szobrász, hogy a szobrok végleges, bronz változata majd az új, grandiózus színház környezetébe kerül. A köztéri művek helye a Csokonai Fórum és a Fórum bevásárlóközpont bejárata közötti falszakasz előtti zöldterületen lenne, közel a színház bejáratához. Mindkét szobor mérete 65x 58x35 centiméter, a talapzat 140 centiméter magas.

A szobrok elkészíttetésének és elhelyezésének költsége összesen 10,1 millió forint. A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni, amire az önkormányzat az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot kérte fel – ez a közgyűlés ülésének napjáig elkészül.

CH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában