Pályázatokról is döntöttek

2022.05.02. 13:07

Igen az új kutatóközpontra a Debreceni Egyetem szenátusától

Elhunyt sajtófőnöke nevét viseli a jövőben a felsőoktatási intézmény sajtóirodája.

Szilvássy Zoltán rektor

Forrás: Unideb.hu

Rektorhelyettesi pályázatok rangsorolásáról, új kutatóközpont létrehozásáról, képzések indításáról is döntéseket hozott a Debreceni Egyetem szenátusa. Az Unideb.hu-n olvasható beszámoló alapján a főbb napirendi pontok az alábbiak voltak.

  • A szenátus áprilisi határozata nyomán a rektori vezetésben az általános, az oktatási és a tudományos rektorhelyettes mellett ágazatfejlesztési rektorhelyettesek dolgoznak (élettudományok, mobilitási és járműipari képzési központ létrehozása, agrár- és élelmiszertudomány); az élettudományokért, továbbá az agrár- és élelmiszertudományért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettesi pozíciókra később írnak ki a pályázatot. Az általános rektorhelyettesi tisztségre Pető Károly, a tudományos rektorhelyettesire Csernoch László pályázatát támogatta a szenátus, míg a mobilitás és járműipari képzési központ létrehozásáért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettesi tisztség betöltésére Ailer Piroska pályázata kapott támogatást.
  • Támogatták az állategészségügyi mérnök (MÉK) és precíziós mezőgazdasági mérnöki (MÉK) alapképzési szakok létesítésének, valamint az edző (TTK) alapképzési szak indításának javaslatát, valamint a vadgazda mérnöki (MÉK) alapképzési szak és az agrárközgazdász (GTK), sportközgazdász (GTK), kertészmérnöki (MÉK) mesterképzési szakok duális képzési formában történő indításának javaslatát. Döntöttek az állatasszisztált segítő tevékenység koordinátor (GYGYK) szakirányú továbbképzési szak létesítésének és indításának, továbbá az alternatív vitarendező, közvetítő szakjogász (ÁJK) szakirányú továbbképzési szak indításának és a biotechnológia (TTK) felsőoktatási szakképzés létesítésének javaslatáról.
Forrás: Unideb.hu
  • A szenátus döntött a Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutatóközpont tiszafüredi létrehozásáról; Szilvássy Zoltán rektor szerint ez több lesz egy kelet-magyarországi limnológiai intézetnél, profilját tekintve inkább a klímaontológia áll majd a fókuszban, kiegészítve számos speciális limnológiai feladattal. Stratégiai cél a klímaontológiával, vízzel, biodiverzitással kapcsolatos egyetemi tevékenységek, kutatások, célprojektek koordinációja, az együttműködőkkel való kapcsolattartás.
  • A szenátus támogatta a Pekár Imre Gépészeti Tudományok Doktori Iskola létesítéséről és gépészeti tudományok tudományágban a doktori képzés elindításáról szóló javaslatot.
  • A Debreceni Egyetem közelmúltban elhunyt sajtófőnökének emlékére M. Tóth Ildikó Sajtóközpont néven, önálló szolgáltató és igazgatási egységként folytatja munkáját a Sajtóiroda. A Debreceni Egyetemért Sajtódíj a jövőben szintén az elhunyt sajtófőnöknek állít emléket. A Debreceni Egyetem M. Tóth Ildikó Sajtódíjában részesíthető az az írott vagy elektronikus sajtóban dolgozó újságíró, az egyetemmel jogviszonyban álló sajtómunkatárs, aki elismerésre méltó tevékenységet fejlett ki az egyetemről való objektív tájékoztatás, az egyetem népszerűsítése, az elért eredmények publikálása terén.
  • Támogatta a szenátus, hogy az egyetemen magasabb vezetői és vezetői megbízás nem adható annak, aki saját jogú nyugellátásban részesül.
  • A testület döntött a karok és további intézményi egységek 2022. évi működési és üzleti tervéről, illetve elfogadta a 2022/2023-as tanévre érvényes kollégiumi térítési díjakról szóló megállapodást.
  • A hallgatói önkormányzat fejenként 80 ezer forint ösztöndíjtámogatást nyújtott kárpátaljai és ukrajnai hallgatóinak, az érintett 336 főből 256 hallgató jelentkezett a HÖK felhívására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában