Érettségi 2022

2022.05.03. 13:19

Ha nem is mint az egyszer egy, de egyszerű volt a matek

A feladatsorral nemcsak a jó pontra hajtók, hanem a kettesért küzdők is jól jártak.

Forrás: Czinege Melinda

Részben a kémiának, részben a lelkiismeretes szaktanároknak köszönhetően elégedetten távoztak az iskolából vegyipari technikum érettségiző diákjai kedden dél körül. – A tavalyihoz hasonló mennyiségű százalékszámítással, kevesebb geometriával, néhány helyen nehezebb, de nagyrészt jóval logikusabb volt az idei feladatlap – összegzett derűlátóan a pedagógusnak készülő Hegyes Dzsenifer.

Ez többek között a lelkiismeretes felkészülés és felkészítés gyümölcse is, a mivel a vegyiparis diákok az online oktatás idején is szép számmal vettek részt – akkor még maszkban – az iskolában megtartott, 4-5 személyes matematika-kurzusokon.

Forrás: Czinege Melinda

Komoly tétje nincs, mert a szakvizsga után munkába áll tervei szerint az ifjú vegyész, Farkas Ferenc. Becsületből azért mégsem az elégséges, hanem a közepes osztályzatot célozta meg, úgy érzi, meg is lesz a várt eredmény. Az előző érettségi feladatsorok feldolgozásával gyakorolt keddre a Debreceni Egyetem kémia szakára készülő Török Dóra. A terület-kerületszámítási feladvány bizonytalanította el valamelyest, de összességében „bírhatónak” titulálta a 2022-es penzumot.

A Debreceni SZC Vegyipari Technikumában Szabó Zoltán igazgató és az egész tantestület szíve egy emberként dobogott a vizsga ideje alatt, délben azonban már ő is nyilatkozott a Naplónak. Az intézmény saját diákjai közül hetvennyolcan, angol nyelven harmincketten érettségiztek matematikából. Az iskola ad otthont a megyei Kormányhivatal vizsgabizottságainak is. Az érettségi vizsgák után a még egy esztendőt maradnak a diákok a technikumban, utána lesznek vegyésztechnikusok. Akik továbbtanulnak, legtöbben szakirányban teszik, belőlük vegyészmérnökök, gyógyszerészek lesznek, de ez még a jövő zenéje, pontosabban képlete.

Szabó Zoltán | Fotó: Czinege Melinda

Átnézte, majd lapunknak is véleményezte a feladatsort Szilágyi Szonja matematikatanár-igazgató-helyettes. A feladatlap jól megoldható volt, buktatókat nem tartalmazott, viszont szövegértés annál inkább kellett hozzá. Nagy segítség volt a vizsgázóknak a függvénytáblázat és a józan ész, a pedagógus szerint ugyanis e kettőből választva minden feladat megoldható volt. – Mivel a feladatok minden témakört lefedtek, azok a diákok is jól jártak, akik kevesebb tudással, gyengébb jegyért mentek vizsgázni.  Azt a másfél évet, ami a pandémia időszakára esett, szintén lefedte a feladatsor, de nem kritikusan nehéz szinten. 

Nem ilyenre számítottak

A Szent József Gimnáziumból kilépők arcán is a derült megkönnyebbülést véltük felfedezni.

Botos Roland annak ellenére, hogy nem tartja magát túl jónak matematikából, pozitív csalódásként élte meg a feladatokat. 

– Kicsit úgy érzetem, mintha kedvezni akartak volna nekünk, vagy csak alábecsültem magam. De a korábbi érettségikhez képest, amiket néztem, egyáltalán nem tartottam nehéznek. Legalább két feladat biztosan jól sikerült –mondta a jövőjét újságíróként elképzelő fiatal.

Madarász Dóra | Fotó: Hajnal László

Madarász Dóra szerint valamivel nehezebb volt az érettségi a tavalyinál: 

– Hasonló feladatokra készültem, bár kevesebb geometriai feladat volt a tételsorban, mint amire számítottam. Hiányoltam a szögfüggvényeket is, viszont több volt a logikai és igaz-hamis eldöntendő kérdés – véli a gazdasági informatikai szakirányt megcélzó lány.

Panyi Krisztina Anna | Fotó: Hajnal László

– Számítottunk arra, hogy nehéz feladatok lesznek, de mivel személy szerint a matematikával nem vagyunk túl jó barátságban, így kissé nehéznek találtam. Volt olyan feladat, amelyik sokkolt kicsit – mesélte Panyi Krisztina Anna. A DVSC Kézilabda Akadémia élsportolója a Debreceni Egyetem Sport- és Rekreációszervezés szakán szeretne továbbtanulni.

SZD, HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában