Debreceni újdonság

2022.05.05. 19:27

Fekete paradicsom is teremhet a vénkerti tízemeletesek között

Új tagokkal és magaságyásokkal nyitotta meg a kapuit ismét a városrész közösségi kertje.

Forrás: Kiss Annamarie

Tavaly a legszebb konyhakert címét is magáénak tudatta, alább már nem adják a vénkertiek két évvel ezelőtt kialakított közösségi kert színvonalából. Az első, 16 lelket számláló kertészcsapat másfél évig tudhatta magáénak a kertet, hozzájuk csütörtök délután 12 új tag csatlakozott, ők várólistáról, előzetes jelzés után kerültek a közösségbe. Mind vénkerti lakosok. A közösségi kert tagjait, majd a Naplót Szabó Tünde látta el a legfontosabb információkkal az önkormányzat képviseletében. Nagyon jó közösség alakult ki, akik nemcsak a növényekkel, hanem egymással is foglalkoznak – mondta. 

Forrás: Kiss Annamarie

Jellemzően zöldségeket, így paprikát, paradicsomot, salátát, továbbá fűszernövényeket nevelnek. De különlegességek, például fekete paradicsom is terem a kis parcellákon. Szintén fontos szempont, hogy vegyi anyagok nem szerepelhetnek a kertészet eszköztárában, van viszont komposztáló a vénkerti közösségi kertben.

Barcsa Lajos alpolgármester köszöntötte a kertészek szezonnyitó találkozóját. Felidézte: kezdetben többen kételkedtek a kezdeményezésben, ennek ellenére országos szinten is elismerték a helyiek által gondozott magaságyásokat. Ennek a kertnek közösségformáló ereje van, mivel nemcsak egyéni, hanem csoportos tevékenységet is igényel – fogalmazott, megjegyezve, a városvezetés további két közösségi kert kialakítását tervezi a közeljövőben.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában