Jövőkép

2022.05.09. 15:25

Érkezik a Természettudományi Múzeum, megújul a Kultúrpark – jó kilátások a szakmai napon

A kerekasztaloknál fogant kritikák megvalósult tervekké növekedtek.

Forrás: Czinege Melinda

A decentralizált és demokratikus kultúra megvalósítása nélkül Debrecen elveszítheti identitását – nevezte meg a két leglényegibb célt a Szentei Tamás hétfőn az Agóra Tudományos Élményközpontban rendezett közművelődési szakmai napon. Az önkormányzat kulturális osztályának vezetője kifejtette, előbbi a kultúrához való hozzáférés esélyének térbeli kiegyenlítését, míg utóbbi az ilyen jellegű szolgáltatások széles körű elérési lehetőségét jelenti.

A Debrecen kulturális fejlesztési modellje 2030-ig című előadásban szólt arról a jövőképet meghatározó tapasztalatsorról, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott munka során szereztek kollégáival együtt. Erős műhelymunkára alapoztak 2018-ban, kiléptek az intézmények falai közül, és számos rendezvényen biztosítottak lehetőséget a diskurzusra. Ilyen alkalmakon megfogant ötletek, kritikák sokasága növekedett azóta konkrét programmá.

Így jött létre a fiatal zenészeket támogató könnyűzenei kerekasztal, a középiskolásokat segítő Zenedoboz, az irodalmi kerekasztal, melynek eredménye a Térey Könyvünnep, illetve a Tar Sándor-napok.

A képzőművészekkel folytatott beszélgetések fókuszában az állt, hogy kevés a kiállítóhely, ezért a Széchenyi utca 1. szám alatti ingatlant biztosítják a helyi alkotókat összefogó egyesület számára. Erről májusban tárgyal a közgyűlés. Az épített örökség kerekasztal „köré ülök” pedig egy 500 millió forintból megvalósítható szakmai koncepciót dolgoztak ki; az ehhez kapcsolódó támogatási rendszer meghirdetésére várnak.

A szakember említést tett a nagyberuházásokról, a jövő tavasszal egy országos program, a Színházolimpia keretében nyitó Csokonai Színház nettó 12 milliárd forintos felújításáról; a Csokonai Fórum létrehozásáról, amit nagy kihívásnak nevezett, hiszen több, mint intézmény, egy 21. századi művészeti központ. Kiemelte a Zenede renoválását, a hangversenyközpontot, a Nagyerdei Kultúrpark rekonstrukcióját és azt a hírt, miszerint a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe érkezik. Az Oláh Gábor Utcai Stadion helyén felépülő intézmény akkora hatással lehet a kultúrára, mint a gazdaságra a BMW-gyár.

Forrás: Czinege Melinda

Új funkciók, régi terek

Az egyre-másra érkező multik hatásaival, a digitális eszközök térnyerésével, a változó kulturális igényekkel lépést kell tartani. Fontos cél, hogy a fiatalokat visszacsábítsák a belvárosba és megszerettessék a központ helyszíneit különböző kulturális aktivitásokkal megtöltve azokat. Szentei Tamás a közösségi terek funkcióbeli újításairól, a Borsos-villáról és a Tímárházról is számot adott. Az utóbbi mögötti egykori szárító például évtizedekig üresen állt, ám a Debreceni Egyetem Műszaki Kara most életet igyekszik vinni bele, oktatási, kutatási célokra használják, s kreatív ipari nyitott műhelyek is kialakulhatnak itt.

Ahogy minden területre, úgy a kulturális fejlődésre is sok tényező hatással van. Elhangzott, az egyik égető probléma, a bérkérdés, egy-egy intézmény, művelődési ház alig tud megfizetni szakembereket – akár egy technikust vagy könyvtárost –, mert a piac elszipkázza előle jelentősebb összegért.

Alvó városrészek ellen

Az osztályvezető hangsúlyozta, a jövő egyetlen útja, hogy a megerősödő civil szervezetek idővel nagyobb felelősséget vállalnak az általuk használt közösségi terekért. Az önkormányzat biztosítja az alapfeltételeket, de az az előremutató, ha minél inkább a civilek veszik át a működtetést.

Zárásként megfogalmazta: Az iparfejlesztés okán rengeteg városrész fog átalakulni, új lakótelepeket létesítenek például a Tócóskertben. Ha nem lépünk időben és nem tervezünk ide közösségi színtereket, akkor ezek olyan alvótelepülésekké válnak, amelyeknél később más társadalmi problémával is szembesülnünk kell.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában