Mátyás király és a reformkor a feladatok között

2022.05.04. 15:14

Érettségi: nem volt nehéz csatát nyerni történelemből

Szinte az egész tananyagot digitális oktatásban tanulták, mégis elégedettek az érettségizők.

Forrás: Molnár Péter

Nyolcvanan érettségiztek, közülük ketten emelt szinten, tizenketten angol nyelven vizsgáztak szerdán történelemből a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikumban. Az írásbeli tudáspróba ezúttal is délig tartott, majd Bánk Tibor intézményvetetőt kértük összegzésre.

Bánk Tibor | Forrás: Molnár Péter

A digitális oktatás számukra is nehézséget okozott, viszont, amikor a pedagógiai programot kidolgozták, az utolsó évben a lehetséges óraszámokat úgy változtatták meg, hogy történelemből egy héten egy alkalommal lehetőség legyen az érettségi vizsgára készülni. A feladatlapról elmondta,

azt a szintet, amit az iskolaévek alatt elértek a diákok történelemből, az idei történelemérettségin is el tudták érni.

A gimnáziumi osztályokból a legtöbben felsőoktatási intézményben tanulnak tovább, néhányan még három évig az egészségügyi szakképzésben maradnak a Szent László-iskolában. A szakgimnáziumban végzettek nagyrészt folytatják tanulmányaikat az intézményben, ők, ha végeznek, ápolók lesznek.

Géczy Nándorné történelemtanár szerint nem volt nehéz a feladatlap, minden olyan témát felölelt, amit átvett a tanulókkal. Úgy véli, a megfogalmazás okozhatott inkább nehézséget a gyengébb tanulóknak, de aki megértette, meg is tudta oldani a feladatokat.

Elmondta, hogy nagyon sok nehézséget okozott a végzősöknek a felkészülés a digitális oktatás miatt. A gyerekek saját bevallásuk szerint nemigen tudtak haladni, hiába tartottak nekik online órákat, nem vezettek eredményre. Sikerült viszont pótolni az elmaradást, részben a lelkiismeretes felkészülés, részben a szaktanári támogatás segítségével. – Ez a korosztály a történelem tizedikes és a tizenegyedikes anyagrészét, gyakorlatilag majdnem az egész történelmet otthon tanulta meg, 9. osztályban ugyanis Hunyadi Mátyásig vették a történelmet, onnantól kezdve egészen a II. világháború végéig kellett nélkülözniük a jelenléti oktatást – fejtette ki. A feladatok között egyháztörténet, a reneszánsz művészet, Hunyadi Mátyás és a reformkori Magyarország is szerepelt. A szaktanár elmondta, hogy nagyon sokat gyakorolták az esszéírást is, ennek ellenére az emelt szintű érettségitől majdnem mindenki visszalépett a pandémiás időszak miatt.

Géczy Nándorné | Forrás: Molnár Péter

Az esszét Athén és Kádár témakörében írta, de többször tippelt is Szabó Réka, aki dél után pár perccel évfolyamtársaival összegezte a szerdai eseményeket a Szent László-iskola bejáratánál. Tatárjárás és ipari forradalom: a szerencsének tudta be és jól megírta a feladatlap válaszait Galla Adrienn, bár - mint elmondta - a továbbtanuláshoz nincs szüksége jó eredményre a tantárgyból.

Volt, aki nehezebbnek, volt, aki jóval könnyebbnek találta a kérdéseket a tavalyi feladatlaphoz képest, abban viszont egyetértettek a fiatalok, hogy mindez nagyrészt felkészülés kérdése.

Ezen a héten még két tantárgyból, angol és német nyelvből kell bizonyítaniuk a középiskolás tanulóknak.

SzD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában