Fotókon mutatjuk!

2022.05.06. 20:56

Elképesztően látványos, és tele van kincsekkel a Debrecenben megnyílt Mongol Kereskedelmi Központ

A mongol-magyar testvériséget, valamint a kulturális kapcsolatokat is erősíti a debreceni kereskedelmi központ.

Forrás: Czinege Melinda

A mongol sztyeppék bölcsességét idézte a One Day in Mongolia Kassai úti kereskedelmi és kulturális központjának péntek délutáni megnyitója. Az ünnepélyes rendezvényen részt vett Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, Puskás István alpolgármester és Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke is. 

– A mindössze 3 millió lakosú, hatalmas területtel rendelkező Mongóliát a Góbi-sivatag és a dombos sztyeppék kettőssége jellemzi. A főként állattartással, mezőgazdasággal és könnyűiparral foglalkozó ország célkitűzése a külgazdasági kapcsolatainak kiterjesztése és a Mongóliában gyártott termékek exportjának növelése. Ezzel összhangban jött létre Magyarországon a One Day in Mongolia Kft., a mongol márkájú termékek kereskedelmi központja. A vállalkozás a természetes alapanyagokból, fenntartható gyártási technológiával készített árucikkek iránt egyre növekvő európai fogyasztói igényeknek megfelelve igyekszik növelni jelenlétét az európai piacon.

Célunk azonban nemcsak a termékek eladása, hanem a mongol kultúra és művészet megismertetése a magyar néppel. Ezért központunkban rendszeresen kulturális programokat igyekszünk szervezni a látogatók számára

– mondta köszöntőbeszédében Gannoi Ramdal. A One Day in Mongolia ügyvezető igazgatója kifejtette, egyrészt azért esett Magyarországra a választásuk, mert a Hun Birodalomnak köszönhetően a két ország történelmi kapcsolata nagy múltra tekint vissza. Emellett a magyar és a mongol emberek közötti kölcsönös, szeretetteljes hozzáállás vonzza ide őket. Emlékeztetett rá, hogy a két nép nyelvében több mint 300 hasonló szó szerepel. 

Sainnyambuu Baatarjav szerint a mongol ipari termelés területén vezető szerepet betöltő One Day In Mongolia debreceni központjának megnyitása kiemelkedően fontos a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködés előremozdításában.

Mongólia magyarországi nagykövete úgy fogalmazott, a mongol gyapjúból készített, a nemzet kulturális örökségét és sajátos hagyományait megjelenítő mintákkal ellátott szőnyegei és kashmir termékei már régóta elnyerték a nemzetközi fogyasztók tetszését.

Forrás: Czinege Melinda

Horváth László parlamenti képviselő, a Magyar-Mongol Baráti Tagozat elnöke úgy véli, Mongóliának az elsők között lenne a helye a világgazdaságban.

– Ennek a csodálatos anyanyelvű országnak számos olyan tradicionális kincse van a nyersanyagokon kívül, ami nagyon jó eséllyel pályázhatna a nemzetközi piacokon. Megtapasztaltam, hogy a mongóliai állatok húsa a legtisztább a világon. Ha ma van valami, amit keres a világ, az a tiszta, vegyszer- és adalékmentes élelmiszer – mondta.

A megnyitó vendégei tradicionális mongol élőzene mellett hagyományos népi ételeket és süteményeket kóstolhattak, valamint megcsodálhattak egy különleges festményt is.

A hét és fél méter hosszúságú, a Világ egy napja című műalkotást négy festő 12 éven keresztül készítette. A képen a világ valamennyi országának főbb jellegzetességeit ábrázolták a művészek, így a budapesti Országház és a Lánchíd is helyet kapott a vásznon. 

Forrás: Czinege Melinda

Enkhbaatar Ulziibadrakh, a One Day in Mongolia kereskedelmi vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a mongol mintázatok leginkább a néphagyományi elemeket és a természettel való harmonikus együttélést fontosságát tükrözik. Fontosnak tartják a belső békét, a tisztességet és a magyar néppel összefonódott gyökerek táplálását is.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában