Videóval

2022.05.11. 20:05

Ejtőernyős ugrások tucatjait hajtották végre a szoboszlói reptéren, látványban nem volt hiány

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred ejtőernyős beosztású katonái gyakoroltak szerdán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével. A gyakorlat nappaltól egészen az éjszakai körülmények eléréséig tartott.

Forrás: Czinege Melinda

Forrás: Czinege Melinda

A felderítők – egyéni képesítésüknek megfelelően – bekötött körkupolás, illetve légcellás ejtőernyővel ugrottak a Mi-17-es helikopterből, 500-3000 méter magasságból. A katonák között igazi rutinos ugrók, és olyanok is akadtak, akik nemrég kezdték meg szolgálatukat.

Hajnal István ezredes, a felderítő ezred parancsnoka elmondta, a gyakorlás célja az volt, hogy azok a mélységi felderítő katonák, akik ebben az évben még nem ugrottak, bevezető ugrásokat hajtsanak végre.

Az első ugrásoknak mindenképpen nappal, és egyszerű terepen kell megtörténniük, a szoboszlói reptér erre kiváló alkalmat nyújt 

– mondta.

A parancsnok kifejtette, minden katonának van egy éves ugrásszáma a képzettségének megfelelően (12-70 ugrás). – A gyakorlások száma évente 3-4 alkalommal történik, idén egyet sajnos már elvitt a szél, akkor nem voltak meg a megfelelő időjárási viszonyok – tette hozzá.

Mint megtudtuk, a felderítő ezred jelenleg a Magyar Honvédség egyetlen felderítő alakulata. Katonái megtalálhatóak szolgálatban Hajdúhadházon, a Bakonyban, a déli határon, illetve az újabb határszakaszon. Külföldet tekintve pedig Irakból jöttek haza közülük néhányan nemrég, illetve Koszovóban most is állomásoznak páran az ezredből.

Kalandra fel

A parancsnok kérdésünkre elmondta, ejtőernyős bárkiből lehet, aki elég elhivatott hozzá. – A kecskeméti repülőorvosi vizsgálaton kell megfelelnie, és persze nagy fokú motiváltság, belső indíttatás is szükséges. Azt gondolom, kiugrani a semmibe embert próbáló dolog – hangsúlyozta, hozzátéve, két hét elméleti, földi felkészítés után, a gyakorlati vizsgákat követően ugorhatnak először a katonák.

Varga Sándor zászlós, a felderítő ezred mélységi felderítő századának vezénylőzászlósa már 320 ugrásnál jár, és oktatói titulussal is rendelkezik. Mint mondta, a gyakorlás során kétféle ugrást hajtottak végre a katonák: bekötött rendszerű, és szabadeső típusú ejtőernyős ugrást. Az előbbi lényege, hogy a gép testéhez hozzá vannak erősítve az ejtőernyők, az ugró a súlya által húzza ki azt a belső zsákból, míg utóbbi során – adott zuhanást követően – 1200 méteren maguknak nyitják ki az ernyőiket. A vezénylőzászlós úgy fogalmazott, mindenkinek ajánlja az ejtőernyőzést, de leginkább a kalandvágyó fiataloknak.

A gyakorlás során az első két ugrással a felderítő ezred katonái Gál Szabolcs őrmester, világbajnok ejtőernyős emlékének tisztelegtek.

PSZ

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában