Kérdések, javaslatok

2022.05.20. 10:25

Egy híján negyven napirendi pontot tárgyalt meg Hajdúszoboszló képviselő-testülete

A május 19-i tanácskozáson a szokásosnál több kérdés és interpelláció hangzott el.

Az önkormányzati tulajdonú Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. zárszámadásával kezdődött a munka a képviselő-testület soron következő ülésén. A társaság gazdálkodásáról készült anyaghoz Nyéki István vezérigazgató fűzött kiegészítést. Mint elmondta, nehéz, kaotikus év áll a Zrt. mögött a pandémia okozta korlátozások, az év közbeni gazdasági változások miatt. Veszteséges üzleti terv készült, de ezt sikerült megfordítani, nagyon szerény eredménnyel zárni.

A jogszabályi előírás szerint külön beszámolót készített a városgazdálkodási Nzrt. a köztemető üzemeltetéséről, amely veszteséges, s ezt más forrásokból kell kompenzálni. 2017 óta nem változtak a sírhelyek megváltási, újraváltási díjai. Ez év július 1-jétől azonban 15%-kal megemelik ezeket az árakat, a képviselők elfogadták az új ártáblázatot.

A fizetőparkolási rendszer is napirendre került. A képviselő-testület módosította az erről szóló rendeletének mellékleteit, amelyek a díjövezeteket és a díjakat tartalmazzák. A változások július 1-jétől lépnek hatályba. A meghatározott helyeken és időben a hajdúszoboszlói regisztrált lakosok továbbra is ingyenesen parkolhatnak.

A képviselők elé került szintén jogszabályi rendelkezések alapján a Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény, továbbá a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család és Gyermekjóléti Központ elmúlt évről szóló szakmai beszámolója. Ezeket, majd a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2021. évi értékeléséről szóló összegzést is elfogadták. A hátrányos helyzetű szoboszlói gyermekek szünidei étkeztetéséről szóló beszámolóval szintén egyetértettek.

Módosították a tanácskozáson az önkormányzat és a hivatal szervezeti, működési szabályzatát. Június 1-től új irodával, a Polgármesteri Kabinettel bővül a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal, az együttműködések erősítése, a hatékonyabb működés érdekében.

Forrás: Tóth Imre

A képviselő-testület döntött a köznevelési alap címen meghirdetett pályázat eredményéről. Az ötmillió forint keretet 16 oktatási, nevelési intézmény alapítványa között osztották el.

Intézmény-felújítási igények között támogatták a gazdasági szolgáltató, az Aranykapu óvoda és a művelődési központ kérelmét. A bölcsőde konyháját bővítik pályázati támogatással, ám az eszközbeszerzési keret nem elegendő, ezért azt saját forrásból kiegészítették.

Ivóvíz-vezetéket építtet az önkormányzat a Bocskai zugban, ám nem ismert probléma miatt a 22,7 millió forint költséget 3,3 millióval meg kellett pótolni.

Szintén víz témájú, fontos döntés született azzal, hogy az önkormányzat térítésmentesen átvesz a Hajdúföld-Agrárgazdaság Kft.-től   hat területet, ahol városi ivóvízkutak találhatók.

Régi óhaj, végre lesz kisvonatmegálló a Bocskai Múzeum előtt. A Fejedelmi Kincstárhoz könnyen eljuthatnak autó nélkül is a vendégek. A testület határozata szerint a városnéző kisvonatnak június közepére elkészül a megállója a Bocskai u. 14. számú épület előtt.

Gyalogos hidat újíttatnak fel az Erzsébet utca páros oldalán a Kösely felett, a feladattal a városgazdálkodási Nzrt.-t bízta meg a képviselő-testület. A híd balesetveszélyes, ezért a felújításig lezárják a forgalom elől.

Az ún. sétány-felújítási, európai uniós projekt első, kis eleme elkészült. A gyógyfürdő főépülete mellett egy szociális és egy árusítóegység képez épületegyüttest. A képviselő-testület úgy határozott, hogy a létesítmény hasznosítását a városgazdálkodásra bízza. Az üzemeltetésre a társaság pályázatot hirdet, az árusítóegység a képviselő-testület ajánlása szerint helyben fogyasztási lehetőséget is biztosító vendéglátóhely lehet.

A Mátyás király sétány felújításának köszönhetően padok, hulladékgyűjtők váltak szabaddá. Ezeket a város más területeire helyezik át, az előzetes egyeztetéseknek megfelelően. Az ülésen több képviselő kérte hulladékgyűjtők kihelyezését további helyekre, a szükséges igényeket a tartalék hulladékgyűjtők felhasználásával biztosítják.

Komposztáló ládákhoz juthatott 111 helyi lakos az önkormányzat környezettudatosságot növelő szándékú döntésének köszönhetően. Az érdeklődés azonban minden várakozást felülmúlt, az igények száma már 267. A pályázatot ezért május 20-ai hatállyal felfüggesztették, viszont az addigi jelentkezők számára pótkeret biztosításával megvásárolják a komposztáló edényzetet.

Az I. Hajdúszoboszlói Partnervárosi Találkozót rendezi meg az önkormányzat szeptember első napjaiban, ahová meghívják a németországi, romániai, szlovákiai, továbbá a lengyelországi, csehországi testvér-, illetve partnervárosok küldötteit. Emellett Kovács Gergely alpolgármester javaslatára azt is elhatározták, hogy még májusban hivatalosan kezdeményezik a romániai Rév községgel partneri együttműködés rögzítését. A kapcsolat régi, határon átívelő közös pályázat sikerének köszönhetően épült meg a szoboszlói turisztikai iroda.

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában