Helyi közélet

2022.05.22. 07:00

Debrecen léphet egy újabb fontos beruházás gyorsítása érdekében

Nem várnának a forgalmas csomópont átalakításával.

Az átalakításra váró kereszteződés

Forrás: Google

Bruttó 561 millió forint többletforrásra volna szükség ahhoz, hogy még idén elkezdődhessen a Balmazújvárosi út - Füredi út - Csigekert utca - Szabó Lőrinc utca csomópontjának átépítése a nagyobb forgalomáteresztőképesség érdekében; Debrecen polgármestere ezért azt indítványozza, hogy a városi közgyűlés járuljon hozzá az összeg biztosításának előzetes kötelezettségvállalásához. Az erről szóló előterjesztés szerint – amely már elérhető Debrecen honlapján – a beruházó állami cég, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. által bonyolított közbeszerzési eljárás során három árajánlat érkezett a kivitelezésre. A legkedvezőbb is bruttó 2,13 milliárd forintról szól, miközben a forgalmas kereszteződés fejlesztésének tervezésekor 1,7 milliárd forinttal számoltak. A megvalósításhoz szükséges egyéb járulékos költségeket is figyelembe véve legfeljebb bruttó 561 millió forint kellene ahhoz, hogy győztest hirdetve még 2022 második felében megindulhasson a többek között új sávokat magában foglaló fejlesztés-bővítés.

Forrás: Debreceni önkormányzat

Az előterjesztés szerint a NIF május 4-én tájékoztatást és állásfoglalást kért a közlekedéspolitikai államtitkárságtól a többletforrás kapcsán, de egyelőre nem történt előrelépés. A projekt haladása érdekében Debrecen előzetes kötelezettségvállalást tehet a szóban forgó összeg finanszírozására a 2023-as városi költségvetés terhére, ugyanakkor az előterjesztés értelmében az állam állná ezt a cechet, csak a fedezet majd a jövő év elején érkezne meg. A közgyűlés május 26-án ülésezik, így akkor határozhatnak a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában