Hatékonyabb megfigyelés

2022.05.18. 11:30

Csúcstechnikát vet be Debrecen a pollenek ellen

Egyelőre még nem indít drónpilótaképzést Debrecen, de a város már használja a technológiát.

A technika fejlődésével új szakmák születnek, az agráriumban is | Forrás: Shutterstock

Gyakran megfogalmazott aggály, hogy a technológia fejlődésével tömegesen szűnhetnek meg különböző szakmák. Az automatizációnak köszönhetően ugyanis a gépek egyre inkább kiváltják az emberi munkaerőt. Az ipari forradalom óta kettős jelentősége van a technológia szerepének: egyrészt megkönnyítik a munkát a dolgozók számára, de épp emiatt emberek veszítik el kenyérkereseti lehetőségüket. A gépekkel versenyezni nem lehet: pontosak, nem fáradnak el, nem ingadozik a munkamoráljuk, nem kérnek szabadságot, béremelést, de még fizetést sem. A helyzet azonban nem mindig ennyire borús, a szakmák eltűnésével a fejlődés gyakran új munkaköröket hoz létre. Hiszen a gépeket valakinek kezelni és karbantartani kell. 

Így például a mezőgazdaságban egyre népszerűbb drónos permetezés is emberi irányítást igényel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén márciusban tett közzé egy felhívást, miszerint pilóta nélküli légi járműves növényvédelmi alapképzés szervezéséhez és lebonyolításához várják a felnőttképzési intézmények jelentkezését. Mint írják, a légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával immár Magyarországon is lehetővé vált a növényvédő szerek kijuttatása drónokkal. A hivatal egyúttal közzétette a képzés indításához szükséges személyi és tárgyi feltételeket. 

A Napló megkérdezte a Debreceni Szakképzési Centrumot, szándékoznak-e részt venni a kezdeményezésben. A központ azt válaszolta, hogy jelenleg nincsenek meg az említett képzéshez szükséges feltételek, így nem tervez csatlakozni a programhoz. Hozzá kell tenni, a Nébih valóban szigorú kitételekhez kötötte a képzés elindítását. 

Több területen 

A polgármesteri hivataltól arról érdeklődtünk, Debrecen innovatív városként lát-e jövőt a drónpilótaképzésben. A válaszból kiderült,

ha permetezésre nem is, a parlagfű felderítésére már két éve használja a pilóta nélküli szerkezeteket.

Debrecen városa 2019-ben új városüzemeltetési koncepciót fogadott el, melynek kiemelt részét képezi a parlagfű elleni eredményes védekezés. Az önkormányzat a közérdekű parlagfű-mentesítés hatékony és gyors megoldása érdekében az úgynevezett parlagfűkommandó keretein belül – a saját tulajdonában álló belterületi ingatlanokon – rendhagyó módon, 2020 óta figyeltet meg parlagfüves területek drónnal. A hivatal Zöldterületi Osztálya az elmúlt évben drónos megfigyeléssel segítette elő a parlagfű elleni védekezést mintegy kétmillió négyzetméteres területen – kaptuk válaszul. 

Hozzátették, a Pharmaflight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Zrt. által végzett folyamatos drónos repülések során készült felvételek segítségével meghatározzák a parlagfűvel szennyezett területrészeket, így azok mentesítése azonnal megkezdhető a parlagfűkommandó bevonásával. A parlagfűkommandó tagjai a Dekert Nonprofit Kft. alkalmazottai. Ők a kiértékelt felvételek alapján kisteherautókkal, új beszerzésű fűnyíró traktorokkal, továbbá damilos fűkaszák segítségével a lehető legrövidebb időn belül kiérkeznek a fertőzött területre és megkezdik a kaszálást. 
Tekintettel arra, hogy a drónos megfigyelés során kapott adatok területegységenként folyamatosan érkeznek be, így a megfigyeléssel párhuzamosan a legrövidebb időn belül megkezdhetők a mentesítési munkálatok, ezáltal folyamatosan csökkenthető a pollenterhelés a városban.

Drónokat nem csak a mezőgazdaságban használnak Debrecenben. Mint azt a napokban írtuk, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési munkatársai nemrégiben a 4-es főút veszélyes kereszteződéseinél figyelték meg a szabálytalankodókat az eszközzel.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában