Doktoravató ünnepség

2022.05.28. 15:35

Csernoch László: reformra, megújulásra van szükség a felsőoktatásban

Doktor- és díszdoktoravató ünnepséget tartottak május 28-án, szombaton a Debreceni Egyetem.

Forrás: Kiss Annamarie

Összesen 96 új doktor vehette át oklevelét a felsőoktatási intézmény főépületében.

– Feladatnak tekintem, hogy minden lehetséges eszközzel harcoljunk a tudást mechanikusan értelmező oktatás ellen, csak azt oktatást támogassuk, amely az ismeretanyagot gondolkodó módon használó, szintetizálni képes hallgatók képzését, ilyen szellemen történő oktatását tűzi zászlajára. Ennek színtere ma a doktorképzés – emelte ki ünnepi köszöntőjében Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

Cernoch László
Forrás: Kiss Annamarie

Több mint 1200-an vesznek részt az egyetem a doktori képzésében, évente mintegy kétszáz doktori fokozatot adnak ki. A tudományos rektorhelyettes megjegyezte, hogy Magyarországon egységnyi tudományos teljesítmény elérése harmadrangú forrásból történik, mint más, fejlettebb országokban. A külföldi kutatóintézetek, egyetemek által nyújtott jobb kutatási feltételek, magasabb jövedelmek sokszor csábítóan hatnak, és végül sokan döntenek úgy, hogy elhagyják Magyarországot és külföldön folytatják munkájukat.

Sürgősen lépni kell

– A közoktatásban komoly reformokra, a felsőoktatásban megújulásra van szükség. Sürgősen lépnünk kell, hogy egyes – különösen a természettudományi tanári – szakok ne néptelenedjenek el. Nagy reményekkel várjuk az olyan törvények megszületését, amelyek kiszámítható életpályát, stabil és jól finanszírozott feltételeket biztosítanak az oktatói, kutatói hivatást választóknak. Fontos, hogy a szűkös forrásokból valóban a társadalom számára legfontosabb képzések, kutatások és a legjobb kutatóhelyek, egyetemek kapjanak többlettámogatást – fűzte hozzá Csernoch László. A Debreceni Egyetem tavaly a modellváltás mellett döntött, és elnyerte az ezzel járó kiemelt támogatást.

Az ünnepségen összesen 17 habilitált doktori címet is átadtak. A Debreceni Egyetem továbbá Tenk Antalt, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar emeritus professzorát az egyetem díszpolgárai, Macháty Zoltánt, az amerikai egyesült államokbeli Purdue Egyetem professzorát pedig díszdoktorai sorába iktatta. Továbbá a szenátus Professor Emeritus címet adományozott Jávor Andrásnak, az intézmény nyugalmazott tanárának.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában