Kiemelkedő siker

2022.05.11. 12:22

Az allergiától a hadtörténelemig: húsz debreceni kutatócsoport nyert támogatást

Országos viszonylatban is kiemelkedően teljesítenek a Debreceni Egyetem kutatócsoportjai.

Forrás: Bekecs Sándor

A Debreceni Egyetem (DE) 17 kutatóhelye, illetve 20 kutatócsoportja is sikeresen pályázott és nyert támogatást a Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat felhívásain.

– Az MTA pályázatán 95 kutatóhely nyerte el a kiváló minősítést és ebből 17 a Debreceni Egyetemen tevékenykedik. Ez a cím azt igazolja, hogy az adott helyen olyan szintű kutatás folyik, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia is kiválónak értékel. Az elismerés későbbi tudományos pályázatokban előnyt vagy akár feltételt is jelenthet – ismertette Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese a szerdai sajtótájékoztatón. Az Eötvös Loránd Kutató Hálózatot néhány évvel ezelőtt hozta létre Magyarország Kormánya azzal a céllal, hogy az egyetemeken és a tudományos kutatóintézetekben működő kutatócsoportokat támogassa és biztosítsa azt, hogy azokon belül kutatói állások jöjjenek létre és meghatározó kutatási feladatokra támogatást biztosítson.

Csernoch László elmondta, az egyetem több karán is van olyan kutatócsoport, amely mindkét pályázaton nyert. Ezek között szerepel allergológiai kutatással, a középkori hadtörténelemmel foglalkozó kutatócsoport, a hirtelen szívleállás megakadályozásával és mikroszkopikus gombák kutatását folytató csoport is.

Forrás: Bekecs Sándor

– A kutatóhely-címek elnyerésének és a kutató hálózatban sikeres pályázatot benyújtott intézmények arányait tekintve megállapítható, hogy a Debreceni Egyetem kiemelkedően szerepelt – emelte ki Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke. Elmondta, a Kormány a jövőben emelni szeretné a tudománytámogatásokra fordítható összegeket. – Az elmúlt évek azt mutatják, hogy ahol a kutatásokra fordított állami támogatás nőtt, ott a magánszektor befektetései is emelkedtek – mutatott rá. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában