Körkép

2022.05.27. 17:29

A legtöbb külföldi megérti, hogy nem tankolhat hatósági áron

A gond inkább az, hogy még piaci áron sem kapnak minden esetben üzemanyagot.

Forrás: Kiss Annamarie

Mint azt korábban megírtuk, éjféltől lépett életbe a csütörtökön bejelentett üzemanyagárstopról szóló rendelet, miszerint az ellátás biztosítása érdekében külföldi rendszámú gépjárművek nem tankolhatnak hatósági áron. 

Pénteki szemlénk során nem tapasztaltuk fennakadást. A kutasok egyöntetű véleménye alapján a külföldi rendszámú autósok javarészt tudnak a rendeletről, és csak elvétve akadnak vitás helyzetek. A megkérdezett kutak egyikénél sem volt a rendelet életbelépése előtt jellemző, hogy sorban álltak volna csütörtökön este a külföldi rendszámú autók. Mindannyian úgy nyilatkoztak azonban, általános jelenség, hogy az emberek nem értelmezik jól a bejelentést, vagy nincsenek tisztában a részletekkel. Előfordult olyan eset, hogy magyar rendszámmal rendelkező autósok azért rohamozták meg a kutakat, mert úgy hitték, péntektől megszűnik az árstop.

Varga Zsolt, az egyik, Debrecen keleti részén lévő benzinkút munkatársa szerint náluk gyakoriak a román rendszámú járművek. 

–  A legtöbben Magyarországon dolgoznak, de természetesen nem tudhattuk minden esetben, hogy benzinturizmus céljából érkeznek-e. Annak ellenére, hogy nálunk olcsóbb az üzemanyag, eddig sem volt jellemző, hogy kannákkal érkeztek volna. Tulajdonosi utasításra benzinből maximum 10 liter adhattunk kannába járművenként – mondta lapunknak a kutas. 

Varga Zsolt | Fotó: Kiss Annamarie

Hozzátette, a legtöbben feltehetőleg ismerik a rendeletet, és megértően kezelik. A probléma leginkább abból adódik, hogy a benzines autóval rendelkező külföldiek – még ha csendes belenyugvással is, de hajlandóak lennének kifizetni a drágább piaci árat – nem tudnak tankolni. Ennek az oka, hogy a kútkezelő programban még nincs beállítva választható opció hatósági vagy piaci ár között, így a kúton csak a csökkentett ár pörög, amit így külföldi autós nem használhat. A programhoz a kutasoknak nincs hozzáférésük, az átállást a rendszer kezelői végzik, és egy háromnapos türelmi idő áll a rendelkezésükre.

Varga Zsolt szerint nem jellemző, hogy trükköznének a külföldiek. Azonban a forgalmi engedély ellenőrzését jobb megoldásnak tartaná – és gyanús esetben el is fogják kérni –, mivel így a parkolókban a rendszámot lecserélő, furfangos cselezők sikertelenül próbálkoznának.

Az egyik közeli benzinkúton fordított a helyzet: itt ugyanis gázolajat nem tudnak tankolni a külföldi rendszámos autók. A helyzetben az a csavar, hogy a korábbi kormányrendelet értelmében tehergépjárművek nem tankolhattak hatósági áron gázolajat.

Szűcs Péter | Fotó: Kiss Annamarie

– A piaci árra beállított kútoszlopon ezért csak a nagynyomású oldal elérhető, a vékonyabb keresztmetszetű szivattyút plombával lezárták, és amíg nem kapunk rá központi utasítást, addig nem vehetjük le. Mivel a hatósági áras kútnál nem engedhetjük tankolni a külföldi rendszámos, autókat, kénytelenek vagyunk elküldeni őket – mondta Szűcs Péter. A kutas elmondása szerint számított ellenállásra és nehéz esetekre, ennek ellenére nem tapasztalt ilyesmit. Elmondása szerint egy nap átlagosan tíz külföldi rendszámú autó tankol náluk. Mivel mindig van egy kutas, aki folyamatosan az autók közelében tartózkodik, személyesen ellenőrzik a rendszámokat.

A benzinkúton találtunk egy lengyel rendszámú autót. Kiderült, a sofőrje magyar állampolgár:

– A kocsi honosítását már elvégeztem, de a különböző illeték és adminisztrációs folyamatok miatt még két hét, mire magyar rendszám lesz rajta – mondta Filemon Ernő. A  létavértesi férfi elmondta, van egy magyar rendszámú autója is. Amíg nem sikerül a jármű hivatalos papírozása, azt fogja használni.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában