Helyi közélet

2022.05.27. 10:43

A járvány elménkre gyakorolt hatásairól beszélnek Debrecenben

Bánfalvi Attila: a tudomány iránti gyanakvást csak a párbeszéd enyhítheti.

Forrás: Freepik

A koronavírus-járvány mentális egészségre, a felsőoktatásra, az egészségügyre gyakorolt hatásairól és következményeiről tanácskoznak a szakemberek a Debreceni Egyetemen rendezett 17. Magatartástudományi Napokon; a Hullámtörés elnevezésű, csütörtökön kezdődött kétnapos konferencián a négy hazai orvosképző intézmény magatartástudományi szakemberei vesznek részt – olvasható az Unideb.hu-n.

– A világjárvány rendkívüli hatást gyakorolt az élet minden dimenziójára. A konferencián megvitatjuk tapasztalatainkat a pandémia negatív és pozitív következményeiről, áttekintjük a megélt kollektív tapasztalatok hasznosításának lehetőségeit. A pandémia nyomatékosította a személyes találkozások jelentőségét és azt, hogy a digitális forradalom eredményei nagyon jól használhatók, kiegészítik a hagyományos oktatást a járvány elmúltával is – hangsúlyozta Kósa Karolina egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.   

A rendezvényen négy szekcióban (mentális egészség, humaniórák, oktatás és digitális alkalmazások az egészségügyben) tartanak előadásokat. Bánfalvi Attila egyetemi docens kutatásában amellett érvel, hogy a pandémia olyan kulturális környezetbe robbant be, amelyet nagy mértékben jellemez az általános bizalmatlanság az intézményekkel szemben, beleértve az orvostudományt. A szakember szerint a gyanakvást, a félelmet csak a párbeszéd enyhítheti.  

Bánfalvi Attila
Forrás: Unideb.hu

– Ez egy erősen szorongó helyzet, amelyben az emberek félelmeit növelte az is, hogy Covid-kutatások részben a közönség előtt zajlottak. Szinte naponta jelentek meg egymásnak ellentmondó eredmények, ami a tudományos életben teljesen megszokott, de a laikusokban növelte a bizalmatlanságot. Emiatt nem hatásos pusztán csak a tudományos érveket kommunikálni. Párbeszédre lenne szükség a szakemberek és a laikusok között, hiszen a személyes preferenciák és a tudományos érvek különbözőek lehetnek – ismertette.

A konferencián szó esik többek között arról, hogy a pandémiának milyen hatása volt az intenzív terápiás ellátásban dolgozók mentális egészségére, a gyógyszertári dolgozók lelki egészségére és a gyógyszerészi kommunikációra. Hangzanak el előadások a járvány következtében kialakult evészavarokról, az alvásra fordított időről, a klímaváltozástól való szorongástól és a mentális egészségi állapot összefüggéseiről, de a krónikusfáradtság szindróma felfogásának változásairól is. Részletesebben az egyetemi oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában