Fontos kapocs

2022.05.06. 14:05

A holland-magyar kapcsolatokat szolgálja egy Debrecenben megnyílt vadonatúj központ

Holland-Flamand Központ nyílt Debrecenben, a B24 Galéria épületében pénteken; a holland kultúra megismertetésén túl a turizmus és az üzleti kapcsolatok segítése is cél.

Forrás: Czinege Melinda

A kultúra és a gazdaság kéz a kézben járnak; amikor a gazdasági hálózat működik, azon a kultúra is utazik, és amikor kulturális vagy oktatási kapcsolatok épülnek, annak mindig vannak gazdasági vetületei is

– hangsúlyozta Puskás István alpolgármester. Felelevenítette a cívisváros Németalfölddel való több száz éves kapcsolatát néhány momentum erejéig, így azon vándordiákok hagyományát, mely a debreceni kultúrát, művelődést és tudományt az európai vérkeringésbe fűzte, s elért a Németalföldig is. Továbbá elmondta, a 18. századi holland flotta tengerészeit debreceni mesterek látták el agyagpipával. Napjainkban pedig a Debreceni Egyetemen működő Néderlandisztika Tanszék olyan csomópont, ahol gazdaság, kultúra és oktatás együttműködik. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a most átadott központ hasonló csomóponti szerepet tölt majd be. Szimbolikusnak nevezte a teret:

egy régi cívisházban, a debreceni identitás épített emlékében, ahol kortárs kultúra és diák színjátszás is működik; ebbe kapcsolódik be a külföldi kultúra most.

Siegfried Peinen belga nagykövet elárulta, először van Debrecenben, és emlékeztetett, Magyarország és Belgium diplomáciai kapcsolata idén százéves, kezdetben óvatosság jellemezte, majd egyre barátságosabbá vált. Mára a NATO- és EU-tagság révén is ezen kapcsolat még szorosabbá fűződött.

Koen Haverbeke, Flandria magyarországi képviselője elmondta, a flamand kormány 18 millió forinttal támogatta a központ létrejöttét, mert fontosnak tartja azt. A hazánkkal harminc éve meglévő kulturális együttműködési megállapodás keretében számos projekt valósult meg, továbbá fontos hozadéka, hogy társadalmi kérdéseket is meg tudunk vitatni egymással. Beszélt a még májusban sorra kerülő debreceni flamand kulturális fesztiválról, ahol kiállítások, zene és irodalmi programok is lesznek.

– 1623 augusztusában két diák jelent meg a franekeri egyetemnél, és a tandíj befizetése után hallgatói lettek. A Debreceni Kollégiumból érkeztek, és hozzájuk hasonlóan ott tanult sok mai debreceni utca névadója is: Hatvani, Sinai, Martonfalvi is – idézte fel Bozzay Réka, a Debreceni Egyetem adjunktusa. A történelmi események sorában megemlítette a debreceni gályarabok hollandok általi kiszabadítását, és azt, amikor az első világháború után 26 ezer gyermeket Hollandiába, és ugyanennyit Belgiumba vittek, hogy sorsukon segítsenek.

Debrecen a jóságért szeretettel fizetett

– mondta.

Fazekas Máté, a BT cég, valamint a debreceni üzleti szolgáltató központokat tömörítő együttműködés, a BSC Kerekasztal képviselője elmondta, fontos számukra az egyetemi és a középfokú oktatással való együttműködés, nemcsak a nyelvtanulást érintően, de megpróbálnak üzleti készségeket is átadni a diákoknak. Többéves a közös munkájuk a holland tanszékkel, ennek keretében a nyelv mellett a holland kultúra megismerését is segítik.

Marc Charlier, az Orde van de Princes társaság elnöke elmondta, különböző projekteket támogatnak, közreműködtek a most megnyílt debreceni központ kialakításában is. Úgy véli, ahol nyelv és kultúra találkozik, ott az emberek közelebb kerülnek egymáshoz, és ez az esemény is megmutatja, egymás megismerése nem fölösleges luxus.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában