Vigyáznak rájuk

2022.04.28. 18:19

Véget ért a krízisidőszak, de sok hajléktalan a menedékhelyeket választja az utca helyett

A krízisidőszak március 31-én véget ért, azonban a ReFoMix intézményei egész évben készenlétben vannak.

Óvják a lakók egészségét a Dobozi utcai központban (képünkön balról Feketéné Szabó Éva és Papp Béláné)

Forrás: Czinege Melinda

Hivatalosan március végén véget ért a krízis­időszak, azonban a debreceni hajléktalanellátó intézményrendszer folyamatosan dolgozik a szállókon és az utcán élők megsegítésén. Amint az időjárás indokolttá teszi, a ReFoMix utcai szolgálatos munkatársai gyógyszert, folyadékot, takarót, kritikus esetben szálláshelyet biztosítanak a rászorulóknak. A Dobozi utcai Egészségügyi Központ intézményvezetőjétől megtudtuk, a szállókon meglehetősen nagy az ellátottak létszáma. A korábbi évekkel ellentétben a fagyos időszak elmúltával lényegesen kevesebben térnek vissza az utcára. Főként amiatt, mert az egészségi állapotuk minden évben egyre kritikusabb. Akadnak azonban, akik mégsem kérnek a segítségből, és nem hajlandóak alkalmazkodni a szállók házszabályához. Az utca azonban nagyon gyorsan leépíti fizikailag és mentálisan is a hajlék nélkül élőket, így előfordul, hogy hamar visszakerülnek az ellátórendszerbe. A koronavírus azonban már nincs jelen a szállókon. Ez a magas átoltottságnak köszönhető, és annak, hogy a felső légúti panasz első jeleire azonnal gyorstesztet végeznek a hajléktalanokon. 

 – Mindig tudjuk, mikor van krízisidőszak, függetlenül attól, hogy van-e „vörös kód” riasztás, vagy sem – mondta a Naplónak Pocsai-Farkas Anikó. A ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. Dobozi utcai Szociális és Egészségügyi Központjának intézményvezetője szerint az ellátás szempontjából a kint lévők és a bent lakók gondozása elkülöníthető. A Derék utcai átmeneti szálláson négy fő lakik egy minigarzonban, amiben saját konyha, fürdőszoba található. Az éjjeli menedékhelyek a Wesselényi és a Dobozi utcán, valamint Ondódon, az úgynevezett rehabilitációs tanyán is magas szintű ellátást biztosítanak. Az esetek többségében nappal sem szükséges elhagyni a szállást a lakóknak. 

Van, hogy nem kell a segítség 

– Vannak kertségekben, erdős területen lakó ügyfeleink. Az ellátás módja attól is függ, hogy ők mennyire önellátóak. Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor az ügyfél egyáltalán nem akarja igénybe venni a segítséget. Ilyenkor nem kényszeríthetjük akarata ellenére. Ebben az esetben izofóliát, takarót, gyógyszert adunk, amennyiben szükséges. Emellett folyamatosan rájuk néznek a járőröző kollégák – mondta Pocsai-Farkas Anikó. Hozzátette, a közterületen élőket sajnos nem csak a kihűlés veszélye fenyegeti. A melegebb időszakokban például a kiszáradás kockázata áll fenn. Ilyenkor a forró tea helyett szénsavmentes ásványvizet biztosítanak az utcai szolgálat munkatársai. 

Egyrészt lakossági riasztásokra, másrészt a regionális diszpécseri szolgálattól, a nyíregyházi székhelyű Periféria Egyesület értesítéseire reagálnak. Az esetek 99 százalékában ismert személyekhez riasztják a ReFoMix ügyeleteseit. Emellett az utcai szolgálat folyamatosan ellátja a közterületen élőket, annyi különbséggel, hogy március 31-e után éjszakai kiszállást nem végeznek. Az utcai szolgálat munkatársai már pontosan tudják, hogy a kint lévőket jellemzően hol találják, és kit milyen típusú problémával kell kezelni. A munkájuk része a felderítés is, hogy megtalálják az újonnan bajba kerülteket, vagy adott esetben azokat, akik vándorló életet élnek, vagy épp kényszerűségből a megszokottól eltérő helyszínen tartózkodnak. 

Nincs jelen a vírus 

A járványhelyzet visszaszorulása a szállókon is tapasztalható. Mivel tömegszállásokról van szó, a pandémia alatt az alapszintű ellátás mellett körültekintőbben kellett fogadni az érkezőket. Erre egy elkülönítő konténer áll rendelkezésre a Dobozi utcai telephelyen. Az intézményvezető elmondta, szerencsére ritkán kellett használatba venni, jelenleg pedig jó ideje teljesen üresen áll. Ennek az oka egyrészt az intézményekben lévő hajléktalanok 75 százalékos átoltottsága. Másrészt a házi protokollszabályzatot úgy alakították ki, hogy csak alapos orvosi vizsgálat és a helyszínen végzett negatív koronavírusteszt után vehetők igénybe a szállók szolgáltatásai. 

Többen maradnak a szállókon 

A jó idő beköszöntével megszokott volt egy bizonyos fokú kiáramlás az intézményekből. Azonban – ahogy a koordinátortól megtudtuk – a hajléktalanok állapota évről évre rosszabb. Éppen emiatt egyre kevésbé tapasztalható, hogy elhagyják a menedékhelyet. Minimális a létszáma azoknak, akik visszatérnek az utcára. Tapasztalható némi fluktuáció, azonban az ellátottak létszáma folyamatosan magas. 

Leginkább azok távoznak, akik már nagymértékben elidegenedtek az intézményrendszertől és valamilyen szinten a társadalomtól is. Ők nagyon nehezen képesek a közösségi együttélés szabályait a legkisebb mértékben is betartani. Zavarja őket, ha a többiek tévét néznek, vagy épp dolgozik a mosógép. Tehát az átlagember életében jelen lévő tevékenységek és zajok mellett képtelenek megmaradni – fogalmazott Pocsai-Farkas Anikó. Hozzátette, ezekben az esetekben már pszichiátriai betegségek, szenvedélyfüggőségek állnak a háttérben. 

Annak ellenére, hogy a krí­zisidőszaknak vége, a diszpécseri szolgálat és a ReFoMix ügyeletes vonala is folyamatosan hívható. Arra kérik a lakosságot: ha egy hajléktalannak látszó személyt veszélyes állapotban vagy nagyon leharcoltan látnak, értesítsék a szolgálatot. 

Hajnal László 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában