A mesterséges intelligenciáról is szó lesz

2022.04.19. 14:32

Megkezdődtek az Informatikai Szakmai Napok az egyetemen

Az eseményt április 19-20-án 25. alkalommal rendezik meg Debrecenben.

Forrás: Molnár Péter

A diákok számára évente két alkalommal, tavasszal és ősszel megrendezett szakmai napokon neves cégek tartanak előadásokat az informatika gyakorlati alkalmazásaival és a legújabb technológiákkal kapcsolatban. A rendezvény alatt próbainterjúkon is részt vehetnek a hallgatók, ahol belekóstolhatnak, mi vár majd rájuk a diploma megszerzése után.
Az esemény megnyitóján dr. Hajdu András a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja kiemelte, hogy egyre több külföldi hallgató érdeklődik a képzések iránt. A Karon a piac- és versenyképes tudás biztosítása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra is.

Fotó: Molnár Péter

– A városban több mint négyezer ember dolgozik az informatikai szektorban, és ez a szám folyamatosan növekszik. A külföldi IT-cégek is egyre fokozottabb érdeklődést mutatnak Debrecen iránt. Emiatt is kulcsfontosságú a versenyképes oktatás fenntartása, amely hozzájárul a kiemelkedő színvonalú munkaerő létrejöttéhez.

Debrecenben az informatikai képzés olyan tradíciókkal rendelkezik, amely a cégek számára rendkívül kecsegtető. Az elmúlt évek kifejezetten sikeresek voltak az iparfejlesztés szempontjából, a következő cél pedig az, hogy ehhez mérten fejlődjön a szolgáltató szektor is.

A kínálat határozza meg a keresletet: annyi cég fog idetelepülni, amennyit a város el tud látni munkaerővel. Pozitívak a kilátások: az informatikus szakma piacképes, tehát akár már a végzés előtt is el tudnak helyezkedni a hallgatók – mondta Pécskay Zoltán az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ gazdaságfejlesztési csoportvezetője.
Ezek az alkalmak kiváló tájékozódási lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak az egyes vállalatoknál betölthető pozíciókról és szakmai lehetőségekről is. 

Pécskay Zoltán | Fotó: Molnár Péter

– Együttműködésünk az egyetemmel hosszú múltra tekint vissza. Célunk felkészült informatikai szakemberek képzése, valamint pezsgő szakmai élet létrehozása – emelte ki a debreceni IT-cégek képviseletében Kujbus Norbert, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Debreceni Csoportjának elnöke. Kifejtette továbbá, hogy az egyetemmel közösen piaci visszajelzések alapján formálják a tananyagot, ezenkívül szakmai gyakorlatot és gyakorlati helyeket biztosítanak az intézménynek. A szervezet az IT-cégekkel közösen olyan szakmai tartalommal egészítette ki a képzéseket, amelynek nagy sikere volt az elmúlt 15 évben. – Figyeljük, hogy milyen tudásra és képességekre van szüksége a cégeknek, ezzel segítjük a hallgatók piacra lépését. Szeretnénk egyfajta hidat képezni a diákok és a piac szereplői között. Remélem, minél több hallgató és aktív dolgozó vesz majd részt abban, hogy Debrecenben egy valódi IT-közösség épüljön ki.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában