Testületi ülés

2022.04.23. 13:33

Meghúzták a zöldhulladék-égetési idősávokat Sárándon

Immár az önkormányzat tulajdonában áll egy több mint százéves hangszer: erről is döntöttek a képviselők.

Megszavazták, mely időpontokban szabadulhatnak meg ily módon az avartól és a kerti hulladéktól a sárándi lakosok | Forrás: illusztráció / MW-archív

Elsőként az avar és kerti hulladék égetéséről szóló rendeletről határozott a sárándi testület a legutóbbi, április 19-i ülésen. Még 2021. január 1-jén megszűnt az önkormányzatok képviselő-testületeinek az a jogköre, mely szerint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat önkormányzati rendeletben szabályozhassák. Ugyan 2021 végén újra módosították a jogszabályt, mely lehetővé tette a helyi szabályozás ismételt bevezetését, de a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályozás miatt mégsem lépett életbe. A járvány­ügyi korlátozások feloldásával most van újból lehetősége a képviselő-testületnek, hogy ebben a tárgykörben rendeletet alkosson. 

Ünnepnapokon sem

A testület döntése értelmében avart és kerti hulladékot a lakosság március 15-től május 31-ig, illetve szeptember 15-től november 30-ig égethet, hétköznap 14-től 18 óráig, szombaton 8 és 12 óra között. Dézsi András polgármester kiemelte: vasárnap és ünnepnapokon tilos a hulladék égetése. A rendeletet elfogadta a testület, így az április 20-tól hatályos. A szabályt be nem tartókra a katasztrófavédelem szabhat büntetést. A képviselők szerint a környezettudatos lakosoknak lehetőséget kellene biztosítani például zöldhulladék-lerakó létrehozásával és az elszállítás segítésével. 

A testület döntést hozott a Bagosi utca 18/a alatti ingatlan bérbeadásáról is, továbbá annak az adománynak az elfogadásáról, amelyet Gyöngyösi József és családja kínált az önkormányzat számára. A felajánlás egy 115 éves működő zongora, amelyet azzal a feltétellel adott át a település vezetőségének a helyi lakos, hogy azt az önkormányzat nem adja el a későbbiekben sem.

BBI 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában