Üzbég kapcsolatok

2022.04.26. 21:33

Megállapodás az egyetemen: intelligens fahordótól a gyógyszerkutatásig

Szeretnék felhasználni a magyar genetikai állományt a borászatuk fejlesztéséhez.

Panyiczki-Berényi Viktória

Forrás: Molnár Péter

– Hosszú ideje vártunk erre a találkozásra, hiszen rendkívül jelentős a két ország együttműködése – fejezte ki örömét Abat Fayzullaevet, az Üzbég Köztársaság nagykövete, aki most először látogatott Debrecenbe. 

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Egyetem vezetésével az elmúlt időszakban több alkalommal tartottak egyeztető megbeszéléseket Budapesten, és az online térben is, így a mostani szakmai tárgyalásokhoz már biztos alappal rendelkeztek. Az egyetem és az üzbég felsőoktatási intézmények képviselői olyan gyakorlati lépésekről állapodtak meg a kutatásfejlesztésben, melyet a későbbiekben a gyártásban is fel tudnak használni. Debrecenben 22 üzbég egyetemi hallgató tanul. 

Forrás: Molnár Péter

Szóba került az is, hogy a Debreceni Egyetem Üzbegisztánban egy kihelyezett campust létesítsen. A nagykövet egyeztetett Miklóssy Ferenccel, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint Pajna Zoltánnal, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökével is, akikkel a lehetséges együttműködések irányairól állapodtak meg. Megtárgyalták a Hajdú-Bihar és az üzbegisztáni Szamarkand megye keretmegállapodásának részleteit is, amely meghatározza majd a két megye közötti kollaborációt. 

Forrás: Molnár Péter

– A találkozó szép lépés a kapcsolataink intenzívebbé válásának irányába, amelyek nem kizárólag egyetemi vonatkozásúak – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor. Hozzátette: a két ország speciális projekteken dolgozik közösen. Az egyik a zöld szőlővessző Üzbegisztánba juttatása, mivel a szakemberek szeretnék felhasználni a magyar borok genetikai állományát a borászatuk fejlesztéséhez. Ehhez intelligens tölgyfahordókat is biztosítunk számukra. Gyógyszeripari területen innovatív generikus gyógyszergyártás, növényi alapú gyógyszerfejlesztések kezdődhetnek a magyar–üzbég együttműködések révén. 

Panyiczki-Berényi Viktória 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában