Az a szeszélyes április

2022.04.28. 07:00

Ma negyven éve óriási havazás volt Debrecenben

Fantasztikus esemény helyszíne volt a hajdú-bihari megyeszékhely 1982. április 28-án: annyi hó esett reggelre, hogy például még faágak is letörtek a rájuk nehezedő fagyos, nagy teher miatt.

Forrás: Napló-archív / Kalmár István

A Hajdú-bihari Napló kereken 40 évvel ezelőtti beszámolója szerint „Téli látványra ébredt tegnap Debrecen. Az éjjel és hajnalban esett hó jelezte, hogy időjárásunk néhány hónapot késik a naptári menetrendhez viszonyítva. Sokunknak okozott apró bosszúságot, hogy az amúgy is hosszúra nyúlt tél visszanézett.”

Forrás: Napló-archív / Kalmár István

Lapunk korabeli tudósítója, Gőz József arra is rámutatott, hogy a házfelügyelők egy része hamar, másik része később kapcsolt. A városgazdálkodási vállalat munkásai hamar nekiláttak a gyalogátkelőhelyek s a közterületi utak tisztításához. Segített persze az is, hogy az időjárás megelégelte saját áprilisi tréfáját, s hét óra körül abbamaradt a havazás – fogalmazott a szerző, aki a Kalmár István által készített remek fotókhoz többek között azt írta, hogy az autósokat meglepte, a kocsikat ellepte a hó.

Forrás: Napló-archív / Kalmár István

A rendkívüli eseményt dokumentáló, szép felvételeken a Csapó utcai jelenetek mellett gyerekeket is láthatunk, akik iskolatáskával a hátukon bandukolnak a fehér lepelbe öltözött cívisvárosban. Szomorúnak azonban cseppet sem látszanak – sokkal inkább vidámnak a nem mindennapi égi ajándék miatt. Pedig máskor április 28-án már a 30 fok körüli meleg se ritka…

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában