Videóval

2022.04.27. 10:18

Látványos videó a debreceni BMW-gyár területén folyó munkákról

Papp László polgármester osztotta meg a felvételt.

Látványos videót tett közzé Papp László, Debrecen polgármestere Instagram oldalán a BMW-gyár területen folyó munkáról. Kiderült, jelenleg a vasútépítési projekt során az új ipari park megállóhely, valamint a konténerterminál területén található hét darab, egyenként 750 méter hosszú rakodóvágány alépítményeinek és vízelvezető rendszereinek építse zajlik. Ezen felül folytatódtak a vágány és a rakodóterületek építése is.

Elkezdődött a MÁV üzemi épületének építése a Macs ipari park állomás területén, amelyben személyzeti iroda és a speciális vasúti berendezések helyiségeit alakítják ki.

A negyedév során megkezdődött az épület falainak kivitelezése. A korábbi időszakhoz hasonlóan ezen időszakban is a Macs ipari park állomás nagy teherbírású és betonburkolatú rakodótereinek építési munkái domináltak. Elkészült a BMW körút nyugati szakaszának kereszteződésében a vasúti átjáró, valamint a forgalomba helyezett nagymacsi bekötőutat már a lakosság is használhatja. A gazdasági övezet feltárását biztosító BMW körút első keleti és déli szakaszának vonatkozásában a részműszaki átadás megtörtént, közel 4,6 kilométer útszakaszt adtak át a közforgalom számára, azonban az útpálya mellett még folyamatban vannak a befejező munkálatok.

A déli körforgalom területén befejezéséhez közeledik a négy autóbusz-megállóhely, amely a tömegközlekedésben is szerepet játszik majd.

A keleti út mentén futó közművek kivitelezése befejeződött, a közvilágítási hálózat, az ivóvíz- és szennyvízvezetékek, a hírközlési- és jelzőlámpa alépítmény is elkészült. A közforgalom számára szintén elérhető keleti út és északkeleti körforgalom nyomvonalában közel 2,8 kilométer hosszan csapadékvíz-elvezető rendszer kivitelezése zajlik árokásással, tereprendezéssel.

A kerékpárút nyomvonalában kétezer köbméter útalapot terítettek el, a padka feltöltését követően két réteg aszfaltburkolat kerül majd a felületre.

Az északi útnál lezajlottak a szennyvíz- és vízvezetékek építési munkái,  amelyet követően az út és kerékpárút pályaszerkezetének kivitelezése kezdődött meg. Elkészült 2,2 kilométer hosszan a betonalapréteg kivitelezése, amelyre várható még áprilisban rákerül az aszfaltburkolat. Májusban a forgalomtechnikai eszközök felfestését és kihelyezését, illetve a humuszolási munka folyamatait végzi a kivitelező.

A BMW körút nyugati szakaszán az útpályához tartozó földművel elkészültek.

A csapadékvíz-elvezető rendszer átereszeinek és vasbeton műtárgyainak elhelyezése után egységesítették az út és kerékpárút földműszerkezetét. A kerékpárúthoz tartozó töltés és útalap elkészítése után két réteg aszfaltburkolatot kap a nyomvonal. Jelenleg a csatlakozó szervizutak kialakítását és a betonútalapot készíti a kivitelező. Az M35-ös autópálya 354-es csomópontját december végén ideiglenesen forgalomba helyezték, így biztosították a BMW-gyár autópálya kapcsolatát, 2022 januárjában pedig a teljes lóhere alapú csomópont forgalomba helyezése is megtörtént.

A műszaki átadás 2022 februárjában zárult le, a forgalom már az újonnan elkészült utakon halad.

Az M35 józsai csomópont területén a tervezett ütemezés szerint útépítéshez tartozó térkőburkolati, építési, portálépítési és elsősorban hídépítési munkák folytak 2022 első negyedévében. A híd pályalemezének tavalyi betonozását követően a megfelelő időjárási viszonyokat követően megtörtént a hídszegélyek és a hídpálya mintegy 1150 négyzetméteren történő szigetelése.

A humusztelítést követően a környezetvédelmi munkák keretében megkezdődött a teljes felületre tervezett 38 ezer cserje telepítése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában