Választás 2022

2022.04.04. 19:21

Így voksolt Hajdú-Bihar – Tények, érdekességek és a pontos számok

A vasárnapi választáson két kerületben is hét jelölt versengett.

Forrás: Napló-arczhív

Ismét a Fidesz–KDNP vezetheti hazánkat, miután április 3-án újra kétharmados többséget szereztek a jelöltjei az országgyűlési választáson. Hajdú-Biharban is a pártszövetség aspiránsai (az eddigi egyéni képviselői) jutottak egyéni képviselői mandátumhoz a megye mind a hat választókerületében. Közülük a 3. számú egyéni választókerület jelöltje, Tasó László kapta a legtöbb szavazatot, s egyúttal a legnagyobb különbséget is ő érte el az adott második helyezett jelölthöz képest.


A Fidesz–KDNP mellett más jelölőszervezetek is versengtek a Parlamentbe jutásért, és ezúttal egy függetlenként szereplő személy mérette meg magát.

Hajdú-Bihar három választókerületében 6-6 jelölt szállt ringbe, kettőben heten-heten szerettek volna képviselői címet nyerni, míg például a 2. választókerületben csupán négy aspiráns vetélkedett egymással.

Az Egységben Magyarországért jelöltjei mindenhol másodikok lettek, s közülük a legjobban Varga Zoltán közelítette meg a Fidesz–KDNP-s győztes riválisát, nevezetesen Kósa Lajost.


Érdekesség, hogy a „kétfarkúaknak” csak egy választókerületben volt jelöltjük, míg például a Munkáspárt–ISZOMM színeiben indult jelöltek Hajdú-Bihar mind a hat egyéni választókerületében az utolsó helyen végeztek. Közülük Huszti Andrea kapta a legtöbb voksot.

 

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett információk szerint a megyénkbeli jelöltek közül listán szerzett mandátumot Halász János (Fidesz–KDNP) és Varga Zoltán (Egységben Magyarországért).

VA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában