A zöldmegoldásokat célozva

2022.04.07. 13:29

Határokon átnyúló együttműködésekkel fejlesztene több területen a megyei önkormányzat

Összesen öt nemzetközi pályázatban vesz részt partnerként a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, melyek céljai között szerepel például a zöldiparterületek infrastrukturális fejlesztése, valamint a turisztikai lehetőségek bővítése, intelligens falumodellek kialakítása és tesztelése is.

Forrás: Napló-archív

Az első benyújtott projekt címe a Közép-európai biodiverzitást erősítő innovatív közösségek, melynek célja a közösségi fejlesztés az élőhelyek és ökoszisztéma-szolgáltatások terén. Ebben a megyei önkormányzat vállalt feladatai közé tartozik többek között a kommunikációs tevékenységek, szakmai ülések szervezése; felmérések és kimutatások készítése is. 

 

Az Iparvárosok zöldátalakulása elnevezésű együttműködés célja a zöldinfrastruktúra regionális szintű tervezésének megközelítése az ipari területekre összpontosítva. A vállalt feladatok között szerepel a regionális szakmai csoportok létrehozása és az ipari övezetek vállalkozásainak ösztönzése a zöldtechnológiák alkalmazására. 

 

Az intelligens falvak átmenetét segítő vidéki innovációs ökoszisztémák modelljének kidolgozása projektben a különböző falumodellek fejlesztését és tesztelését vállalják a részt vevő szervezetek. 

 

Az innováció és a kreativitás erősítését célozza a közép-európai turisztikai szektorban a Közép-európai felelős slow food turizmus című pályázat. Ebben többek között szerepel a megyei gasztronómiai örökség virtuális múzeumának létrehozása, képzések és jó gyakorlatok útján. 

 

Végül az Időjárási szélsőségek: a felszín alatti vizek éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének javítása pályázatban részt vevők felméréseket, tanulmányokat készítenek, szakmai csoportokat hoznak létre a kitűzött célok eléréséért. 

 

A projektekben a megyei önkormányzat olasz, horvát, német, magyar és szlovén partnerekkel vesz részt. A pályázatokat várhatóan ez év végén bírálja el az Interreg Central Europe program irányítóhatósága. 

 

BS 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában