Mintegy 7 tonnányit telepítettek

2022.04.12. 14:41

Hallal teli vizek várják húsvétkor a megyei horgászokat

Háromnyaras pontyokat telepített a horgászvizekbe a megyei szövetség.

Forrás: Molnár Péter

Kicsivel kevesebb mint 7 tonna halat telepítettek kedden többek között a Keleti-főcsatorna és a Nyugati-főcsatorna három-három szakaszába. A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége ezzel tenné sikeresebbé a horgászok húsvéti kikapcsolódását.

– Összesen 6900 kilogramm háromnyaras pontyot telepítettünk a hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft. halállományából, amelyek átlagsúlya 2,2 kilogramm. A Keleti-főcsatorna mindhárom szakaszán, szakaszonként 1800 kilogramm hal került a vízbe 3 helyszínen. Ezek mellett a Nyugati-főcsatornába szintén három szakaszon összesen 900 kilogrammot, illetve a Hortobágy-Berettyó-csatornába 300 kilogrammot, a Látóképi Horgásztóba 100 kilogrammot telepítettünk – ismertette kérdésünkre Cserepes Ernő Norbert, a szövetség ügyvezető elnöke.

 

– Eredetileg április elejére terveztünk egy kétnyaras állomány telepítését, azonban ilyen nincs jelenleg a piacon. Mivel nem akartuk, hogy húsvétra a horgászok sikerélménye elmaradjon, így átterveztük az idei telepítéseinket, ezáltal ezekbe a nagyobb csatornákba is került hal – tette hozzá. Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy

horgászati és halászati tilalom csak a Keleti-főcsatornán lesz érvényben kedden, szerdán és csütörtökön. A többi telepítési helyszínen továbbra is lehet horgászni, és a megfogott halakat el lehet vinni a horgászrendnek megfelelően. 

A következő telepítést május közepén tartják majd. Akkor is háromnyaras pontyok kerülnek a vizekbe.

Szigorú szabályoknak kell megfelelni

 

– A mostani haltelepítés nem egy ad hoc folyamat volt. Ezt minden évben meg kell tervezzük mind mennyiségben, mind dátumban is. A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége ezt minden évben egyezteti a Bocskai Halászati Kft.-vel mint a legnagyobb beszállítójával. A haltelepítések előtt legalább három nappal be kell jelenteni a Nébih ügyfélszolgálati rendszerén – hangsúlyozta az ügyvezető elnök. A telepítést követően a bizonylatokat fel kell tölteniük a már említett rendszerbe, ahol meg kell adniuk a hal korát, mennyiségét és a telepítési helyszínt a koordinátákkal együtt. Ezt az Állami Halőri Szolgálat, a Nébih bármelyik osztálya, illetve a megyei halgazdálkodási hatóság bármikor ellenőrizheti. Cserepes Ernő Norbert továbbá elmondta: április 16-án a Keleti-főcsatornán rendezik meg a kétfordulós Keleti Kupát, amelyen a legtapasztaltabb horgászok vesznek majd részt. 

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában