Istentisztelet

2022.04.17. 11:26

Fekete Károly: az élet diadalát ünnepeljük

„Annak nevében, ki feltámadott tiltakozzunk a halál ellen!”

Forrás: Kiss Annamarie

Ha a húsvéti hit és megújulás erői határoznak meg bennünket, akkor nem a halálos erők fognak győzni a történelemben, hanem az emberi élni akarás és a jó szándék erői, mert mindezek Istenből táplálkoznak, az élet urából. Ez még akkor is így lesz, ha a gyűlöletvezérelt ember képes ma is megvalósítani a „feszítsd meg”-et embertársaival szemben – mondta Fekete Károly püspök-lelkipásztor vasárnap Nagytemplomban. Az ünnepi istentiszteleten úgy fogalmazott: az ártatlanok értelmetlen háborús haláláról ma is tud Isten.

Forrás: Kiss Annamarie

– Annak nevében, ki a holtakat feltámasztotta. Annak nevében, ki feltámadott, tiltakozzunk a halál ellen! Aki az élet diadalában hisz, annak feladata, hogy azt az átfogó békességet munkálja minden erejével, amelyikkel Jézus beköszönt a tanítványoknak húsvét estéjén: „Békesség nektek!” Küzdjünk ugyanúgy a halál ellen az életért, ahogyan Isten tette – jelentette ki. 

 

Fel kellene állnunk végre

 

Az értelmetlen áldozatok idején hirdetni kell az egyetlen értelmes jézusi áldozatot, ami után nem kell több – hangsúlyozta a püspök-lelkipásztor. Az ünnepi alkalmon megfogalmazta, az igehirdetések feladata, hogy bevigyen a kulisszák mögé. Megmutassa azokat a rejtett üzeneteket, amelyek talán első látásra, hallásra nem tűnnének föl, de megvilágítva, átgondolva felismerhetővé válik, és a miénk lehet az ünnep lényege. Az jött jól, aki emiatt érkezett – mondta.

– A kétszáz éve igékkel, imákkal átitatódott falak között, a piros párnás padokon ülőkön végignézve igyekszem elképzelni, ki hogyan jött. Hány felől tartott ide ez a közösség, és mivel tér haza? Mibe őszült bele idejekorán az az éneklő nő, mi jár egy másiknak a parókája alatti elméjében, reménységet tud-e meríteni a gyógyulásra, mi mindenért hálás az a kisimult arcú, borostás férfi, s mit tud elmenteni magában felnőtt korára ezen élményből a kezeit, a szülői mintát követve összekulcsoló általános iskolás korú kislány? Különbözőek vagyunk, de a húsvéti lelkület mindannyiunkat megérint, mert szükségünk van az örömhírre, az újrakezdés lehetőségére – fogalmazott a püspök, hozzátéve: a feltámadás mobilizál, kilendít a csalódottságunkból. Krisztus megelőzhetetlen életereje segíthet bennünket kilábalni – folytatta –, ha igyekszünk másként élni, erkölcsileg megváltozni; totális morális kudarcból kell feltámadnunk.

Forrás: Kiss Annamarie

 

Most kell szólni

 

Az ukrajnai háborúra is utalva kijelentette: a halál elleni tiltakozás adja meg az idei időszerűtlennek tűnő húsvét igazi aktualitását. – Most kell beszélni arról, hogy fontos nekünk az élet. A gyűlölet idején vallani a szeretetről és megélni azt. A totális veszteség idején szólnunk kell Krisztus győzelméről. A tárgyalásképtelenség közepette mintát kell adnunk az evangéliumi párbeszédről. Az átverések, álhírek és félrevezetések világában szükség van az igaz tanúságtételre, az angyali küldöttekre, azokra a tiszta ruhás ifjakra, akik higgadtan mondják: Ti ne féljetek! A sötét üzletet leleplezi a hajnali fény ma is. A megsemmisíteni akaró gonosz szándék zátonyra fut az életadó húsvéti békességen – mondta, miután felidézte a Jézus kereszthalálát követő eseményeket. Két hűséges női tanítvány meg akarta adni a méltó végtisztességet és a hét első napján napkeltekor illatos olajokkal a sírhoz siettek. A bejáratot korábban eltorlaszoló szikla a barlang mellett volt, odabenn nem találták mesterük testét, csak egy fehér ruhába öltözött ifjút, aki így szólt: „Ne féljetek! A Názáreti Jézus feltámadt és előttetek megy Galileába.” Követni azt lehet, aki elől megy.

Forrás: Kiss Annamarie

Zárásképp így szólt az egyházfő: feltámadott urunk a hétköznapi dolgokban akar találkozni velünk. – Ott, ahol verejtékezünk vagy megpihenünk, ahová vágyunk, ahol biztonságban érezzük magunkat. Ahol gyermek születik vagy elmegy valaki a minden élőknek útján. Ott akar előttünk járni, ahol leborulsz imádkozni vagy, ahol megbénít a félelem. Krisztussal még ezek is mai feltámadásaink helyeivé válhatnak. Az élet ura előttünk megy, hogy el merjük hinni, ma is feltámadnak emberek. Feltámadnak a hitetlenségből, szeretetlenségből, kegyetlenkedésből, önmaguknak élésből, öndicsőítésből. Ami eddig csak látszatkereszténységnek tűnt, tetszhalálnak, tengődésnek, abból a feltámadó Krisztus életet tud teremteni, élni érdemes életet – hangzott el a Nagytemplomban.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában