Nem középiskolás fokon

2022.04.25. 10:32

Debreceni diákok, akik az „idegeinkre mennek”

Sikerrel vették a nemzetközi verseny elő akadályát, jöhet a következő!

Lábady Jázmin, Dandé Csenge Luca és Csépes Olivér

Forrás: Unideb.hu

A Debreceni Egyetem Kossuth Gimnáziumának három diákja is továbbjutott a Brain Bee nevű nemzetközi természettudományi vetélkedő első fordulójából; a verseny fő célja a középiskolások érdeklődésének felkeltése az agy- és az idegkutatások iránt – olvasható az Unideb.hu-n.

Mint írják, az Egyesült Államokból 1998-ban elindult Brain Bee versenyt manapság a világ csaknem 50 országában rendezik meg, csúcspontja pedig egy „világbajnokság” (ezt idén júliusban Párizsban rendezik meg). A magyarországi Brain Bee idei első, április 8-ai fordulójában az ország középiskoláiból összesen 36 diák indult. Az írásban feltett kérdésekre a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának hat, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának egy tanulója válaszolt.

A verseny során az idegtudományok szinte minden területét érintették az alapismeretek mellett például az idegi betegségek okaival és kezelési lehetőségeikkel is foglalkoztak. A vetélkedő színvonalát jelzi, hogy a diákoknak azt ajánlották, hogy egyetemi tankönyvből készüljenek fel – olvasható az egyetemi portálon.

A Brain Bee első fordulójából a hét debreceni induló közül három kossuthos tanuló: Lábady Jázmin, Dandé Csenge Luca, Csépes Olivér, valamint a Dóczyban végzős Tatai Ottó jutott tovább. A második, szóbeli fordulót május végén Pécsett tartják. Az ottani első helyezett képviselheti majd Magyarországot a párizsi  versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában